Súlyos szankciók Mali ellen

Az ECOWAS súlyos szankciókat szabott ki Malira, nem hatotta meg a katonai vezetés fogadkozása a demokráciához való visszatérésről.

Az ECOWAS (Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége) 15 fős vezetősége úgy döntött, Malit azonnali hatállyal diplomáciai, kereskedelmi és pénzügyi szankciókkal sújtják. Ezt a regionális szervezet aktuális vezetője, az elefántcsontparti elnök, Alassane Ouattara jelentette be. A nyugat-afrikai államok ezzel a lépéssel kívánnak nyomást gyakorolni a Malit irányító katonai juntára, hogy az országban minél hamarabb helyre állhasson az alkotmányos rend.

A junta vasárnap ugyan még késznek mutatkozott a korábbi alkotmány visszaállítására, azonban az ECOWAS bizalmatlanul fogadta az ígéreteket és időhúzásként értékelte azokat. A súlyos szankciók Malit gyakorlatilag teljesen elszigetelik, a határok lezárása és a kereskedelmi embargó megfojtja a gazdaságát, továbbá a nyugat-afrikai zónát lefedő BCEAO (Nyugat-afrikai Államok Központi Bankja) befagyasztja az ország vagyonát.

A katonaság két héttel korábban vette át a hatalmat Maliban, hogy Sanogo kapitánnyal az élükön leszámoljanak az északi tuareg lázadókkal. Egyelőre nem jártak sikerrel, hiszen a lázadók az elmúlt 72 órában három jelentős északi várost is elfoglaltak.

Timbuktu városát  hétfőn ugyan egyes források szerint sikerült visszafoglalni, ám ez sem a kormányerők érdeme, hanem az Ag Ghali vezette Ansar Dine iszlamista szervezeté. Az ECOWAS vezetői egy készenléti katonai egység felállítását fontolgatják, melynek részleteiről várhatóan a következő napokban születik döntés.

Szilágyi Viktória Virág

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »