MOGYE: közelebb a magyar kar létrehozásához

Bár nem szerepelt a magyar kar felállítása a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) tegnapi szenátusi ülésének napirendjén, Leonard Azamfirei ideiglenes rektor az Új Magyar Szó érdeklődésére leszögezte: „a törvényt mi teljes mértékben követjük, annak minden részletét tiszteletben tartjuk és alkalmazzuk”.

A tegnapi szenátusi ülésen egyébként Constantin Copotoiu leköszönő rektor beszámolóját hallgatták meg. Míg Azamfirei értelmezésében az ülésen képviseltette magát a magyar tagozat is, az ÚMSZ érdeklődésére Ábrám Zoltán egyetemi tanár, a szenátus volt tagja leszögezte: a magyar oktatók bojkottálták az ülést.

A véleménykülönbség magyarázata lehet, hogy hat magyar oktató nem alkalmazkodott a magyar tanári kar korábbi testületi döntéséhez, és „hagyta magát megválasztatni” a magyar oktatóknak fenntartott helyekre a hivatalosan el nem ismert egyetemi szenátusba.

Cătălin Baba oktatásügyi miniszter is arról beszélt korábban, hogy a MOGYE szenátusa elfogadta a magyar kar megalakítását. Bukaresti sajtótájékoztatóján a tárcavezető elmondta, Leonard Azamfirei ideiglenes rektor tudatta vele, hogy a testület jóváhagyta az új kar létrejöttét.

A magyar oktatók a hétvégén úgy ítélték meg, kockázatos lenne anélkül megtartani a magyar tagozat választásait, hogy előzetesen nem állapodtak meg a román tagozat képviselőivel a charta alapelveiről. Ábrám Zoltán, az orvosi kar tanára, a korábbi szenátus tagja elmondta, egyelőre csak a majdani választások alapelveit rögzítették. Ezek közül a professzor azt tartotta a legfontosabbnak, hogy a magyar nyelvű oktatás egyetemi képviselőit csakis a magyar nyelven oktató tanárok válasszák meg. A román tagozat vezetőivel kezdeményezett tárgyalásokon a korábbi szenátus magyar tagjai képviselik a magyar tagozatot.

A MOGYE magyar oktatói sem az egyetem tegnap összeült szenátusát, sem az általa kinevezett testületeket nem tekintik legitimeknek. Érvénytelennek tekintik azt a határozatot is, amelyet az etikai bizottság vizsgálata alapján hozott Brassai Attila professzor ellen az egyetem vezetése. Cătălin Baba miniszter egy szerdán tartott sajtótájékoztatón az egyetem multikulturális chartájának elfogadását jelölte meg a legsürgősebb feladatként. Hozzátette azonban, hogy a magyar tagozatnak „ki kell egészítenie” az egyetemen lezajlott választásokat.Hozzászólások

Kitekintő / Új Magyar Szó

Friss hírek