Három rabot kivégeztek Japánban

Húsz hónap után először került sor halálbüntetésre a szigetországban. Három gyilkost akasztottak fel Japánban.

20 hónap után először került sor ismét halálbüntetésre Japánban. Három halálra ítéltet akasztottak fel csütörtökön az igazságügy-miniszter, Ogava Tosio utasítására – jelentette a Kyodo hírügynökség. Másodjára fordul elő halálbüntetés, mióta 2009-ben megválasztották a Japán Demokrata Pártot.

A 48 éves Uvabe Jaszuakit 1999-ben a simonoszeki pályaudvaron megölt öt embert, és másik tízet megsebesített. Furuszava Tomojukit felesége szüleinek és nevelt fiának meggyilkolásában találták bűnösnek. Macuda Jaszutosit pedig egy kettős rablógyilkosság miatt ítélték el.

Ogava mindössze tízperces sajtótájékoztatóján szűkszavúan annyit mondott,”Az igazságszolgáltatás a társadalom kezében marad. A halálbüntetés intézményét az esküdti rendszer is támogatja, amely a közvéleményt hivatott tükrözni.” Hozzáfűzte, „nincs különösebb oka” annak, hogy ezen három elítéltet végezték ki, s a kormány minden további kivégzést egyedi esetként vizsgál. Noda Josihiko miniszterelnök kabinetjének főtitkára megerősítette, hogy Ogava a kormány álláspontját képviseli.

A Meidzsi Egyetem kriminológia professzor emeritusa, Koicsi Kikuta azt nyilatkozta, hogy a „miniszter nagyot hibázott. Arrogáns dolog azt hinnie, hogy ez a dolga egy igazságügy-miniszternek”. Kendzsi Uconomija, az ügyvédi szövetség elnöke „nagyon sajnálatosnak tartja és határozottan ellenzi a történteket”. Hasonlóképp az Amnesty International japán irodája is felemelte szavát az ítélet ellen, hiszen az sérti a legalapvetőbb emberi jogot, az élethez való jogot.

Cathrerine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének nyilatkozatában felszólította Japánt, hogy függessze fel a halálos ítéletek végrehajtását, mivel a gyakorlat „kegyetlen és embertelen, s eltörlése létfontosságú az emberi méltóság védelme szempontjából”.

Az országban jelenleg 132 halálraítélt vár ítélete végrehajtására. Noda azonban nem tervezi, hogy eleget tesz a kivégzések felfüggesztésére vonatkozó kérésnek. „Úgy ítéljük meg, hogy jelenleg, amikor az erőszakos bűncselekmények száma nem csökken és továbbra is jelentős a bűnözés, nehéz lenne eltörölni a halálbüntetést.”

Az áldozatok és hozzátartozóik  igazságosnak tartják a döntést, és úgy érzik, némi elégtételt kaptak. Uvabe egyik áldozatának lánya például azt mondta, „természetes”, hogy halálbüntetés vár a gyilkosokra. Egy 2010-es közvélemény-kutatás szerint a japán társadalom 85,6 százalékának az a véleménye, hogy a halálbüntetés „elkerülhetetlen”.

Tátrai Kriszta

Friss hírek