Pénz is járna a menekültek befogadásáért

Az EU újragondolná a menekültügyi politikáját, az európai menekültügyi program keretében 2013-tól támogatást nyújtana a befogadó országoknak. Tény, hogy az Európai Unió évente 4500 menekültet fogad be abból a 200 ezer menekültből, akik valamilyen okból nem térhetnek vissza származási országukba.

Amennyiben az Európai Parlament támogatná a letelepedési programot, a tagállamoknak 2012. május 1-ig meg kell küldeniük az Európai Bizottságnak a becsléseket arról, hogy hány ember letelepedését biztosítják jövőre, szerepel az EP tájékoztatójában.

A tervek szerint „európai menekültügyi alapból minden letelepedő után 6 ezer eurót kapnak majd azok az országok, amelyek először vesznek részt a programban. Azon országok, amelyek eddig csak egyszer vettek részt a programban, 5 ezer eurót, a többiek pedig 4 ezer eurót kapnak minden letelepedő menekült után.”

Az EU már eddig is nagy hangsúlyt fektetett a menekültügyi kérdésre 2009-ben a Bizottság menekültügyi hivatal felállítását javasolta, melynek közreműködésével a tagállami hatóságok egységesíthetik eljárásaikat, és amely megkönnyíti a menekültügyi együttműködést. A menedékkérelmek elbírálása tekintetében is jelentős eltérések voltak tapasztalhatók a tagállamának gyakorlatában. Ezenkívül a hivatal feladatául tűzték ki, hogy nemzeti szakértőkből álló munkacsoportokat állítson össze és koordináljon, melyeket szükség esetén, például menekültek tömeges érkezésekor az érintett tagállamokba irányíthat.2011. június 19-én végül sor került Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal ünnepélyes megnyitójára. Azóta a hivatal támogatást nyújt a tagállamoknak a menekültügyi politikájuk egységesebbé és igazságosabbá tételében, uniós szintű képzéseket szervez és javítja a hozzáférést a származási országra vonatkozó megbízható információkhoz, technikai és működési támogatást nyújt azon tagállamoknak amelyekhez egy adott időszakban nagy számú menedékjog iránti kérelem érkezik.

A jelenlegi irányadó szabályok egységes minimumkövetelményeket határoznak meg és eljárások biztosítják a menedékkérők magas fokú védelmét is, azonban a szabályok az unió tagállamait is védik attól, hogy senki se használhassa ki a tagállami menekültügyi rendszereket. Ezt hivatott biztosítani az a rendelkezés mely meghatározza a kérelmek feldolgozásának helyét és módját, a menedékkérők befogadására vonatkozó előírásokat, a menedékjogot elnyert személyek státuszát, valamint a tagállami hatóságok feladatait.

A mostani módosító törekvések kapcsán Rui Tavares a menekültüggyel kapcsolatos parlamenti jelentés szerzője elmondta: „Stratégiai földrajzi prioritásaink biztosítják, hogy az EU meg tudja előzni és meg tudja oldani a a válságokat a világ kritikus régióiban. A pénz ugyanakkor önmagában nem elég. A jelentés ezért tesz több javaslatot is arra, hogy megosszuk az emberi erőforrásokat és a bevált gyakorlatokat, hogy több menekült telepedhessen le.”

Amennyiben az Európai Parlament és a Tanács egyezségre jut a program tekintetében a jövőben a válságrégiókból érkezők és a kiszolgáltatott csoportok tagjai számíthatnának a program támogatására, a jelentés ide sorolja a gyermekeket, a veszélyeztetett helyzetben lévő nőket, a kísérő nélküli gyermekeket, az erőszak és kínzás áldozatait, valamint azokat, akik a szükséges orvosi ellátást hazájukban nem kapják meg.

Kitekintő / BÁLINT, KÁLLAY ÉS KENDE ÜGYVÉDI IRODA

Friss hírek