Joachim Gauck első útja Varsóba vezetett

A Christian Wulff lemondását követően megválasztott új német államfő, Joachim Gauck, első hivatalos útján Varsóba látogatott. A kétnapos látogatás jól szimbolizálja a két ország kapcsolatainak szorosabbra fűzését, így a Németországot stratégiai partnerének tekintő lengyel vezetés diplomáciai sikerként könyvelheti el az eseményt. Gauck-ot megelőzően már a német külügyminiszter, Guido Westerwelle is Lengyelországot választotta első útja célpontjaként, még 2009-ben.

Államfői találkozó révén, gesztusokban és szép szavakban nem volt hiány. A német szövetségi elnök hangsúlyozta, hogy az úticél kiválasztásakor „szívére hallgatott”, Lengyelországot pedig a „szabadság földjének” nevezte. Lengyel kollégája, Bronisław Komorowski egy eredeti, történelmi Szolidaritás posztert ajándékozott a lelkészből lett politikusnak. Gauck válaszul elmondta, otthonában ugyanilyen poszter lóg, az ajándék így irodájába fog kerülni.

Természetesen a történelmi sérelmek is szóba kerültek a találkozón. „Hatalmas öröm, hogy ilyen nyitottsággal és melegséggel fogadnak itt. Ez egy olyan dolog, amit sosem vennék magától értetődőnek” – mondta a német államfő. „Ez kétségtelenül a jobb, teljesebb, konkrét német-lengyel kooperáció szimbóluma” – hangsúlyozta Bronisław Komorowski.

Kedden aztán a lengyel miniszterelnökkel, Donald Tusk-kal találkozott Joachim Gauck, ahol a két ország közös, európai terveiről tanácskoztak. Ezt követően a szövetségi elnök a lengyel alsóház elnökével, Ewa Karpacz-csal is rövid megbeszélést tartott.

Donald Tusk korábban egyébként Angela Merkel-hez, valamint a spanyol, olasz és brit miniszterelnökhöz hasonlóan, nem fogadta Francois Hollande francia szocialista elnökjelöltet, vagyis a két ország a gesztusok szintjén is igyekszik kifejezni együttműködését.

Csicsai Máté

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »