Marosvásárhely: Összefogás csak plakátokon?

Nem sikerült megegyeznie az RMDSZ-nek és az Erdélyi Magyar Néppártnak arról, hogy Marosvásárhelyen milyen formát adjanak a Vass Levente polgármesterjelölt támogatására létrejött együttműködésnek. A szövetség csak a kampányra szűkítené, az EMNP a szavazófülkébe is bevinné a két párt logóját.

„Mi megmondtuk, hogy választási koalíciót nem kötünk, mert akkor közös tanácsosi listák is kellenek, de minden szórólapra, plakátra, öngyújtóra, bármire feltesszük az RMDSZ és az EMNP logóját, és akkor ez az összefogás jele lesz” – mondta el tegnap az ÚMSZ-nek Kelemen Atilla, az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke annak apropóján, hogy pénteken ismét nem jutott megegyezésre a két magyar párt Vass Levente marosvásárhelyi polgármesterjelölt indításának formalitásairól. Mint ismert, az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) korábban eldöntötték, az egészségügyi miniszter tanácsosát tekintik a magyarság közös jelöltjének, de továbbra is vitáznak arról, hogy milyen választási jel alatt indítsák.

„Azzal kellett szembesülnünk, hogy az RMDSZ nem akar választási koalíciót kötni, hanem saját színeiben akarja indítani a már megtalált közös jelöltet, és azt várják, hogy mindenki támogassa az RMDSZ jelöltjét. A választási koalíciót a törvény lehetővé teszi, és igazából ez a megoldás. Mivel az utóbbi három választáson az RMDSZ színeiben nem tudott nyerni jelölt: nem kéne kísérletezni negyedszerre is a vásárhelyi magyar közösség bőrére” – mondta el Toró T. Tibor, az EMNP elnöke. Hozzátette: az EMNP el tudja fogadni, hogy Vass Levente polgármesterjelöltként az RMDSZ tagja maradjon, de ragaszkodik ahhoz, hogy egy választási koalíció színeiben indítsák, mert „a közösségi érdek mégiscsak fontosabb, mint a pártérdek”. Toró szerint a választási koalíció nem bonyolult dolog: egyszerűen be kell jelenteni a helyi választási bizottságnál, amely április 16-án alakul meg.

A szövetség politikai alelnöke, Borbély László elmondta, nem érti, hogy az EMNP miért nem tudja elfogadni az „összefogás listáját”, amit Tőkés László is elfogadott 2009-ben: azaz a kampányban az összes plakáton, az összes választási anyagban, mindenütt szerepeljen az RMDSZ és az EMNP logója is. „Ám ragaszkodunk ahhoz, hogy amikor a választók a szavazófülkébe lépnek, akkor kereshessék a tulipánt. Húsz éve így járnak el, megszokták, hogy az RMDSZ jelét kell keresni: ťtulipán, mellette egy magyar név, ide kell ütnöm a pecsétet!Ť. Megzavarnánk őket, ha most nem így lenne” – magyarázta az ÚMSZ-nek a politikus. Tájékoztatása szerint ez az elvük nemcsak Marosvásárhelyre, hanem valamennyi településre érvényes. „Ha a közös cél érdekében valaki mellénk áll, az egy jó dolog. Ám nem tudunk lemondani arról, hogy a szavazócédulákon az RMDSZ jele szerepeljen” – szögezte le lapunknak.

A Magyar Polgári Párt (MPP) nem fogadta el Vass Leventét a marosvásárhelyi magyarság közös polgármesterjelöltjeként, hanem Benedek Imre szívsebész professzor jelöltségét támogatja. Szász Jenő, az MPP elnöke korábban közölte, pártja csak akkor áll el Benedek indításától, ha a marosvásárhelyi magyar jelöltek támogatottságát előválasztáson mérik meg, és a legnépszerűbb jelölt támogatására magyar koalíció alakul. László György, az alakulat Maros megyei szervezetének elnöke a hétvégén kilátásba helyezte, hogy péntekig naponta az RMDSZ székháza elé vonulnak előválasztást követelni.

Kitekintő / Új Magyar Szó

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »