Cirkusz a sepsiszentgyörgyi moziban

Három év jogi huzavona után a sepsiszentgyörgyi önkormányzat csütörtökön végrehajtó jelenlétében erőszakkal tudta birtokba venni a tulajdonában levő moziépületet. Gheorghe Iliescu, az ingatlanban diszkót működtető brassói üzletember elállta a végrehajtó útját, ügyvédje pedig jogi kifogásokat keresett. A városháza alkalmazottai végül egy oldalbejáratot feszítettek fel, hogy érvényt szerezzenek a bírósági döntésnek.

„A magyar polgármester elüldözi a románokat a városból! Én egy román befektető vagyok! Precedenst teremtettek, a brassói románok is elüldözik majd a magyar vállalkozókat!” – ordította Iliescu, majd azzal fenyegetőzött, hogy bűnvádi eljárást kezdeményez Antal Árpád polgármester, Máthé Péter József végrehajtó, a városháza alkalmazottai, sőt az ajtót felfeszítő munkások ellen is. Ügyvédje arra hivatkozott, hogy a kilakoltatást a vállalkozó Discret nevű cégére rendelte el a bíróság, ám időközben a cég átadta az ingatlant Gheorghe Iliescu magánszemélynek, az önkormányzat az ő nevére szóló kilakoltatási végzést kellene hogy felmutasson.

Sztakics Éva alpolgármester a Krónikának elmondta, a moziépület soha nem volt a vállalkozó cégének a tulajdonában, csak bérelte azt, tehát nem adhatta át senkinek, másrészt az ügyvéd által felmutatott dokumentum 2009-ben íródott, viszont az elmúlt években zajló perek során még soha nem vették elő. Antal Árpád polgármester lapunknak elmondta, Iliescu eddig is etnikai színezetet akart adni annak, hogy az önkormányzat próbál érvényt szerezni a törvénynek és a bírósági döntésnek.

„Ha a bérlőt nem Iliescunak, hanem Antal Árpádnak hívják, akkor is hasonlóan járt volna el az önkormányzat, a város érdeke, hogy az ingatlan visszakerüljön a kulturális körforgásba, mozit, színházat működtessünk benne, túl sokat kellett erre várni, hiszen már 2009-ben telekkönyveztük a város nevére. Ha a fiataloknak hiányozni fog a diszkó, akkor a szabadpiacon akad majd vállalkozó, aki ezt az igényt kielégíti” – szögezte le a polgármester. Amint arról beszámoltunk, a brassói vállalkozó tíz évre, 2010-ig bérelte az országos mozivállalattól az egykori Művész mozi épületét. Az ingatlant 2009-ben megkapta a város.

Iliescu az új tulajdonossal nem kötött szerződést, a régi megállapodás lejártával senkinek nem fizetett bért, nem volt hajlandó átadni az ingatlant, több pert is indított, hogy húzza az időt. Antal Árpád polgármestert a diszkriminációellenes tanácsnál is feljelentette, azt állítva, hogy ő az egyetlen román befektető a városban, a diszkója a románság utolsó fellegvára, és el akarják üldözni. Az önkormányzat a román színházat költöztetné az épületbe, és a filmvetítést is újraindítaná.

Krónika

Friss hírek