A kiberfegyvereké lehet a jövő

Felgyorsítja az újgenerációs kiberfegyverek fejlesztését az Egyesült Államok – írja a Washington Post. A lap forrásai szerint elsősorban azokra a technológiákra koncentrálnak majd, amelyek akkor is használhatóak, ha a legfontosabb célpontok, mint az ellenség légvédelmi rendszere, nem kapcsolódnak az internethez. Az ilyen kiberfegyverek kifejlesztése azonban akár hónapokba, sőt évekbe is telhet, mert a kutatások – például ellenséges rendszerek rádiójelekkel való elérése – még kezdetleges fázisban vannak.

A lehetséges iráni és szíriai konfliktusok kapcsán felértékelődött kiberfegyverek bevetése már tavaly, a líbiai légicsapás előtt is felmerült, azonban a hosszú felkészülési idő – a rendszerek sebezhető pontjainak feltérképezése – miatt elvetették az ötletet. Éppen ezért 500 millió dollárral megemelték a védelmi minisztérium kutatóintézete, a Defense Advanced Research Procejts Agency (DARPA) következő öt éves büdzséjét, amelynek egyik fontos programja a gyorsan bevethető, úgynevezett fast-track szoftverek kifejlesztése. A Pentagon eközben legkorszerűbb kiberfegyverek gyors beszerzésének stratégiáján dolgozik, idei kibertechnológiára és kiberbiztonságra elkülönített költségvetése pedig megközelíti a 3,5 milliárd dollárt.

Az USA jelenlegi kiberfegyverzete meg tudja ugyan bénítani az ellenséges rendszer bizonyos komponenseit, de nem valószínű, hogy teljesen el tudja pusztítani azt. Katonai források szerint a kibereszközök feltehetőleg a jövőben is inkább más fegyverekkel együttesen kerülnek majd bevetésre.

Pulay Kristóf

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »