Zavarba hozták Tony Blairt Libériában

A Nobel-békedíjas libériai elnöknő, Ellen Johnson Sirleaf védelmére kelt annak a törvénynek, mely bűncselekménynek minősíti a homoszexuális kapcsolatot. Sirleaf Tony Blairrel adott közös interjút a Guardiannek a brit politikus libériai látogatása alkalmával: a volt miniszterelnök láthatóan kényelmetlenül érezte magát a szituációban, mikor partnere kifakadt a téma felemlegetésekor.

Blair, aki hivatali ideje alatt teljes mellszélességgel kiállt a homoszexuálisok jogi egyenlősége mellett, s többek között feloldotta részvételük tiltását a hadseregben, nem kívánta kommentálni Sirleaf melegellenes kijelentéseit. Mikor az elnöknő félbeszakította Blairt, utóbbi csupán egy elfojtott kuncogással reagált.

Libériában a homoszexualitás „önkéntes szodómia” néven akár egyéves börtönbüntetéssel is sújtható, s a törvényhozás két további jogszabályt indítványozott, amelyek még szigorúbb szankciókat vezetnének be. Az egyik öt évre emelné a letöltendő büntetés maximális idejét, amennyiben a vádlott azonos neművel létesít szexuális kapcsolatot, míg a másik a melegházasságot akár tízéves börtönbüntetéssel torolná meg.

A homoszexuálisok jogaival kapcsolatos vita azután robbant ki Libériában, hogy Hillary Clinton tavaly decemberben bejelentette: az Egyesült Államok segélyezési költségvetésének összeállításakor kiemelt figyelemben részesíti a melegek jogainak védelmét.

Dallos Sára

Friss hírek