Tűzvész pusztít Kenyában

A lassan egy hete tomboló tűzben, mely Kenya legmagasabb hegyén, a Mount Kenyán pusztít, már most több ezer hektárnyi erdő vált hamuvá. A Kenyában emberemlékezet óta nem látott nagyságú tűzvész ökológiai katasztrófával fenyeget, hiszen nem csupán a Mount Kenya ősi fái, de az egész környező élővilág is komoly veszélybe került.

A tűzoltók és a Kenyai Nemzeti Park dolgozói napok óta azon fáradoznak (egyelőre sikertelenül), hogy meggátolják a lángok további terjedését. A kenyai Vadvédelmi Szolgálat mindent megtesz a tűz megfékezése és az állatvilág megmentése érdekben, ám a hatalmas magasság, illetve a rettentő sűrű füst és az elviselhetetlen hőség nagyban megnehezíti a feladatukat. A hatékony oltáshoz sajnos nem állnak rendelkezésre sem megfelelő felszerelések, sem elégséges számú helikopterek.

Az Al Jazeera helyszíni tudósítója szerint a tüzet emberek okozhatták, akik illegálisan akartak növényeket termeszteni a területen. A tűznek emberi áldozatai egyelőre nincsenek. A terület természetvédelmi igazgatója szerint, a lángokban ez ideáig leginkább kisebb testű állatok pusztultak el. A lángok elől menekülő elefántok azonban egyre többször a megszaporodott számú orvvadászok karjaiba futnak.

A Mount Kenya 5199 méteres magasságával az afrikai kontinens második legmagasabb csúcsa. A területet az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította. Kenya számára a térség különösen értékes, hiszen a Mount Kenya erdei őrzik az afrikai forróságban létfontosságú nedvességet.

Szilágyi Viktória Virág

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »