Halálbüntetés a darfúri lázadóknak

A darfúri térség legszervezettebb lázadó csoportjának, az Igazság és Egyenlőség Mozgalomnak (JEM) hat tagját, köztük egy főparancsnokát ítélték halálra kedden Szudánban – adta hírül a Reuters. A döntés újabb pofon a gyengülő Mozgalom számára, vezetőjüket ugyanis decemberben gyilkolták meg kormányerők.

A bíróság elé állított hét lázadót terrorizmus, illegális fegyverviselés, valamint gyilkosság vádjában találták bűnösnek, hatot közülük halálra, egy 73 esztendős ellenállót pedig életkora miatt tíz éves börtönbüntetésre ítélték – nyilatkozta a szervezet ügyvédje.

A JEM szóvivője egyszerűen igazságtalannak bélyegezte a bíróság eljárását, álláspontjuk szerint erősen megkérdőjelezhető a döntés függetlensége és pártatlansága. Gyanújuk szerint az ítélet már a procedúra előtt megszületett, a kormánytól származik, és a biztonsági erők nyomására került érvényre. Szudán vezetése természetesen, ahogyan már korábban is, tagadta a Mozgalom vádjait.

A darfúri konfliktus 2003-ban robbant ki, 2008-ig 400 ezer ember vesztette életét a kormány és kormányellenes erők közötti polgárháborúban, míg a menekültek száma milliós nagyságrendeket ért el. A harcok intenzitása csökkent ugyan az elmúlt években, de a legerősebb lázadó csoport, a JEM és a szudáni vezetés közötti megállapodás hiányában továbbra is folytatódnak az erőszakos cselekmények.

Meleg Veronika

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »