Szent Patrik napi zavargások az ontariói Londonban

Március 17-én este tíz óra körül kezdődtek a zavargások a kanadai Londonban az egész napos Szent Patrik napi ünneplés után. – számoltak be a szemtanúk a National Post-nak. Hajnali négyre, mire a rendőröknek sikerült megfékezniük a tömeget, közel százezer dolláros anyagi kár keletkezett, az egyik nagy kanadai televíziós hálózat, a CTV egy kisteherautója teljesen megsemmisült, és tizenhét rendőrautót is megrongáltak. Tizenegy embert vettek őrizetbe, közülük heten a helyi Fanshawe College hallgatói.

A zűrzavar akkor kezdődött, amikor szombat este valaki riasztotta a tűzoltókat, akik, miután megérkeztek a javarészt diákok lakta utcába, szembetalálták magukat az ezerfős agresszív, főleg helyi főiskolai diákokból összeverődött csoporttal. A tűzoltók értesítették a rendőrséget, akik huszonöt kocsival érkeztek a helyszínre, ám így is nehezen tudták tartani magukat a téglákat, köveket, sörösüvegeket feléjük dobáló zavargókkal szemben. Amikor a rendőrök arra kényszerültek, hogy visszább vonuljanak, néhányan felgyújtották a tévések kisteherautóját, amely kisvártatva felrobbant, nyolcméteres szakaszon téve tönkre az utat. Ezután sokan a tömegből mindent a tűzre dobtak, amihez hozzáfértek. Egy szemtanú, aki abban az utcában lakik, ahol a vandalizmus koncentrálódott, arról számolt be, hogy betörtek a garázsába, és elkezdték kihordani a bútorait, hogy azokat is a lángok közé vessék.

A környék, ahol a tömeg tombolt, zömmel főiskolások által lakott, és 2007-ben illetve 2009-ben ugyanitt történtek már kisebb zavargások. A helyi hallgatói szervezet elnöknője elítélte a hétvégi tombolásban részt vevő diáktársait, akik – mint mondta – valamennyiük jó hírét tönkretették. A nyomozásban a rendőrök a diákok segítségét is kérik, hogy azonosíthassák a zavargások kirobbantóit, de óva intik őket attól, hogy maguk folytassanak nyomozást a társaik után, ahogy azt a közösségi oldalakon néhányan már kezdeményezték. A szombat éjszakai gyújtogatás és a rendőrséggel való összecsapás volt az eddigi legsúlyosabb rendbontás a város történetében. A polgármester ígéretet tett, gondoskodni fognak róla, hogy még egy ilyen eset ne fordulhasson elő.

Zádorvölgyi Zita

Friss hírek