Az al-Shabaab nem alszik

Legalább hat halálos áldozata van az al-Shabaab múlt éjjeli támadásának Szomália fővárosában, Mogadishuban. Az al-Kaidás kapcsolatokkal bíró szélsőséges muszlim milícia hivatalosan is vállalta a felelősséget a gyilkos akcióért, amelynek eredeti célpontja az elnöki palota lett volna, de a lövedékek a rezidencia közelében található menekülttáborba csapódtak.

Az al-Shabaab nyilatkozata szerint több mint tizenkét lövedéket lőttek ki a megerősített elnöki rezidencia ellen. Az Afrikai Unió szomáliai békefenntartó missziójának (AMISOM) szóvivője elmondta, ezek közül számos a palotától mindössze 500 méterre telepített menekülttábort érte, amely a háború és éhínség miatt otthonukat elhagyni kényszerülő szomáliaiakat fogad be. A hírek szerint egyetlen találat sem okozott kárt az elnöki rezidenciában. A szóvivő hozzátette, egyelőre nem tudni, honnan indíthatták a lövedékeket, hiszen a főváros ezen negyede kívül esik a  városon kívülről érkező támadások hatótávolságán.

A milícia sem tisztázta az indítás helyét, ugyanakkor ha bebizonyosodik, hogy Mogadishu területéről nyitottak tüzet a lázadók, az óriási blamázst jelente az AMISOM-nak és a kormánynak egyaránt. Még csak egy hete, hogy bejelentették, sikerült biztosítani és megerősíteni a főváros biztonságát, dacolva azzal, hogy a szervezet augusztusi kiszorítása után is folytatta gerillaharcát. Az al-Shabaab szóvivője felhívta rá a figyelmet, hogy bár több fronton is harcolni kényszerülnek, súlyos hiba lenne leírni őket. A jövőben folytatni kívánják merényleteiket és öngyilkos akcióikat Mogadishuban, amíg el nem érik a nyugati támogatást élvező Átmeneti Szövetségi Kormány bukását.

Az éjjel során egy másik al-Shabaab akcióra is sor került a fővárosban: biztonsági erők létesítményét támadták meg, a milícia beszámolója szerint meggyilkolva az ott tartózkodókat, majd lerombolva az épületet. Bár a helyi lakosok hallották a heves tűzpárbaj hangjait, lehetséges áldozatokról és számukról egyelőre nem érkezett információ.

Meleg Veronika

Friss hírek