Törvényi szinten rendeznék a nyelvkérdést

Viktor Janukovics ukrán államfő szorgalmazta, törvényi szinten rendezzék a nyelvkérdést, ezen belül az orosz nyelv státuszát Ukrajnában.

Az elnök elmondása szerint országa életében voltak olyan időszakok, amikor problémák akadtak a nyelvhasználat körül. Az ITAR-TASSZNAK adott interjújában leszögezte: annak érdekében, hogy a politikusok ne tudjanak spekulálni e kérdés körül, törvényi szinten, az európai gyakorlatnak megfelelően kell rendezni azt. Annál is inkább, mivel Ukrajna ratifikálta a kisebbségi vagy regionális nyelvek európai chartáját.

Kárpátalját hozva fel példaként az ukrán államfő elmondta, e megyében vannak járások, ahol magyarok élnek. „Nagy magyar közösség van ott. Iskolák, tankönyvek, egyéb dolgok. Meg kell teremtenünk a feltételeket az emberek számára Csernovic megyében is, ahol a románt beszélik, Odessza megyében, ahol a bolgárt, Mariupolban, ahol nagy görög közösség található” – húzta alá. „Mindent megteszünk annak érdekében, hogy megőrizzük az országban élő népek kulturális örökségét” – tette hozzá.

Kitekintő / Kárpáti Igaz Szó

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »