Etiópia csapatai benyomultak Eritreába

Az etióp alakulatok célja kifüstölni az Eritreában rejtőzködő lázadó csoportokat, Eritrea szerint azonban provokációról van szó.

Az etióp kormány szóvivője szerint csapataik 16 kilométer mélyen nyomultak be eritreai területekre, támadásokat vezényelve több különböző katonai támaszpont ellen, ahol információik szerint terroristaszervezetek és lázadó csoportok rejtőzködnek és részesülnek kiképzésben – számolt be róla a New York Times.

Etiópia már hónapok óta vádolja Eritreát egyre harciasabb retorikával, hogy menedéket és segítséget nyújt különböző militáns csoportoknak, köztük az ellenük aktívan fellépő afar lázadóknak. Az etióp kormány szóvivője hozzátette, hogy akciójuk nem jelent közvetlen katonai konfrontációt a két állam között. Bár arra kitért, a hadmozdulatok sikerrel jártak, de az okozott károkról, az áldozatok számáról nem közölt információkat.

Eritrea visszautasította a lázadók bújtatására vonatkozó vádakat, a nemzetközi szintéren elszigetelté vált állam szerint a szomszéd hadjáratának igazi célja a provokáció, valamint a figyelem elterelése területszerzési ambícióiról. Az ország információs minisztere nyilatkozatában jelezte, hogy nem kívánnak reagálni az etióp kihívásra, a korábbi háborúk pusztítását sem heverték még ki. Valószínűsíthetően a csupán Iránt szövetségesének tudó állam nem is lenne felkészülve a nyílt összecsapásra.

Ban Ki-mún ENSZ-főtitkár felszólította a feleket, hogy tartózkodjanak minden olyan akciótól, ami fokozhatná a feszültségeket, mutassanak hajlandóságot kapcsolatuk békés úton történő rendezésére és tiszteljék a másik területi szuverenitását. Eritrea szerint ez azonban kevés, és kritikával illette a szervezetet, amiért az nem kényszeríti ki az etióp csapatok visszahívását.

A két állam közötti viharos kapcsolat a három évtizedes polgárháborút követően sem rendeződött teljesen, Eritrea 1993-as függetlensége után különböző nézeteltérések miatt a feszültségek állandósultak. Az 1998 és 2000 között lezajlott határ menti háború 80 ezer ember halálát eredményezte.

Meleg Veronika

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »