Mianmar: ellenzéki kampány az állami médiában

Kampánybeszédet mondhatott az állami televízióban Ang Szan Szu Csí, a mianmari ellenzék Nobel-békedíjas vezére. Tovább enyhül a diktatúra szorítása.

Ang Szán Szú Csí, a mianmari ellenzék Nobel-békedíjas vezére először mondhatott kampánybeszédet az állami televízióban – tudósított a BBC. Az elmúlt 22 évet házi őrizetben töltött politikus szóhoz jutása újabb példája a demokratizálódási folyamatnak.

A 14 perces videót (megtekinthető itt eredeti nyelven) hétfőn készítették az április elején esedékes pótválasztásokra készülődve, amelyen Szu Csí is megméreti magát. Ez az első alkalom, amikor ellenzéki politikus az állami médiát is felhasználhatja a kampánya során. Szu Csí a videóban elmondja, azért alapította pártját, a Nemzeti Liga a Demokráciáért Pártot (NLD), hogy a demokratikus államrendszer megerősödjön az országban, vagyis az emberi jogok védelmét, és a katonai diktatúra újbóli hatalomra kerülésének megakadályozását tűzte ki céljául. „Őszintén szólva ezeket még nem sikerült elérnünk. (…) Nem tudni, vajon még egyszer elég erős lesz-e a katonai vezetés, hogy ismét átvegye a hatalmat” – olvasható a BBC honlapján.  

Sokan túlságosan pozitívan értékelik a tavaly elindult folyamatokat, Szú Csí azonban felhívta rá a figyelmet, „a mostani demokratizálódási folyamat egyelőre sajnos nem visszafordíthatatlan” – írja a Reuters. Szú Csí éles kritikával illette a jelenlegi Mianmarban uralkodó politikai rendszert, bírálta a sajtó- és szólásszabadság korlátozását. A Nobel-békedíjas politikus videója is az állami cenzúra áldozatává esett: egy percet kivágtak a beszédéből, amelyben az előző katonai kormányt kritizálta. 

Az áprilisi választások kemény próba elé állítják a mianmarii kormányt, ahol számot adhat az ország demokratizálódása melletti elkötelezettségéről. Szú Csí pártja 1990-ben már egyszer megnyerte a demokratikus választásokat, ám a katonai vezetés nem engedte, hogy átvegye a hatalmat. Mianmart 1962-2011-ig között irányította a katonai junta, tavaly március óta névlegesen egy civil kormányra ruházták a hatalmat. 

Szalai Éva

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »