Nagy-Britannia keményen válaszol Argentína fenyegetéseire

Argentína a Falkland-szigetek szuverenitása felett folytatott politikai és gazdasági kampányának következő lépéseként jogi retorzióval fenyegette meg a szigetek partjainál nyersolajat termelő brit cégeket –  adta hírül a BBC brit közszolgálati televízió hírportálja. Hector Timmerman argentin külügyminiszter úgy nyilatkozott, a Falklandnál folyó kitermelés „jogellenes”, és az érintett cégek „ENSZ-határozatokat sértenek meg”. A külügyminiszter állítása szerint „az Atlanti-óceán déli részén található olaj és földgáz az argentin nép tulajdonát képezi”.

Ezekre az állításokra reagált március 16-án a brit külügyminisztérium. Nyilatkozatuk szerint a tengeri olajkitermelés a Falkland-szigetek önrendelkezési jogának szerves részét képezi, a cégek tevékenysége pedig jogszerű kereskedelmi vállalkozás. A külügyminisztérium a BBC-nek nyilatkozva közölte:

Az elmúlt időszakban a Falkland-szigetek gazdasági ellehetetlenítésére tett kísérletek sajnos egy bizonyos viselkedésmintát tükröznek az argentin kormányzat részéről. A szállítmányozás akadályozásától kezdve a szigeteket Chilével összekötő légiút fenyegetéséig, Argentína kísérletei Falkland megfélemlítésére jogellenesek, előnytelenek, és kontraproduktívak.

A Falkland-szigetekért folytatott brit-argentin háború 30. évfordulójának közeledtével újra fellángoltak az indulatok, ameylynek egyik oka a térségben zajló olajkutatás. Nagy-Britannia többször kijelentette, hogy ameddig a Falkland-szigetek lakossága brit tengerentúli terület kíván maradni, addig nem látják értelmét vitát kezdeményezni a szigetek szuverenitásával kapcsolatban.

Gömöri Roland

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »