Újabb leminősítés a láthatáron

Leminősítés távlati lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Nagy-Britannia lehetséges legjobb, „AAA” hosszú távú államadós-besorolásának kilátását szerda este a Fitch Ratings, a magas strukturális államháztartási deficitre hivatkozva. A cég jelezte, hogy a következő két évben várhatóan nem rontja a brit szuverén adósosztályzatot.

A nemzetközi hitelminősítő az európai és az amerikai piaci zárások után Londonban bejelentette azt is, hogy a kilátásrontással együtt megerősítette Nagy-Britannia – az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság – hosszú futamú szuverén hazai és küladósságának „AAA” osztályzatát.

A Fitch Ratings a besorolás kilátásának negatívra rontását azzal indokolta, hogy a brit államháztartás strukturális hiánya az „AAA” besorolású szuverén adósok körében a második legnagyobb az Egyesült Államoké után – a Fitch az amerikai AAA-t is negatív kilátással tartja nyilván -, a brit állam eladósodottságának mértéke pedig jelentősen meghaladja az „AAA” kategória mediánértékét.

A Fitch mindazonáltal kiemelte azt a véleményét is, hogy a brit kormány költségvetési konszolidációs tervei hitelesek, és ezt tükrözi az elit „AAA” besorolás megerősítése.

A legnagyobb EU-gazdaságok közül már csak Nagy-Britanniának és Németországnak van mindhárom globális hitelminősítőnél – Moody’s Investors Service, Standard & Poor’s, Fitch Ratings – elit, „AAA/Aaa” szuverén adósbesorolása.

Kitekintő / MTI

Friss hírek