A választási csalások ellen tüntettek Kanadában

Az előző évi tavaszi választásokon történt csalások miatt tüntettek vasárnap Kanada több városában. – adta hírül a The Canadian Press. 2011 májusában több ezer választópolgárt automata üzenetekkel szándékosan félreinformáltak, hogy távol tartsák őket a szavazástól. Összesen mintegy 31000 bejelentés érkezett a hamis telefonhívásokról.

A botrány kirobbanása óta heves viták zajlanak az ottawai parlamentben a kormányzó párt felelősségéről. A választási csalás utáni vizsgálat főként az ontariói Guelph-ben folytatott konzervatív kampányra összpontosít, ahol az álüzenetek valószínűleg legalább egy liberális jelölt mandátumába kerültek. A kanadai konzervatív mozgalom vezetője azonban felhívta rá a figyelmet, hogy a közbizalom megrendülése a politikai életben nem kizárólag a jelenlegi kabinet hibája, az emberek bizalmának helyreállítása pedig valamennyi párt felelőssége.

A vizsgálat máris feltárt egy csalást az ellenzékiek részéről is. A liberálisok javára is intézett valaki egy félretájékoztató hívást, amely arról próbálta meggyőzni a választót, hogy ne szavazzon a konzervatív jelöltre, aki szerint az abortusz semmilyen körülmények között sem lenne megengedhető.

Az esetek nyilvános kivizsgálását követelő online petíciót 42 000 kanadai írta alá. A vasárnapi tüntetések szervezői hangsúlyozták, hogy a bűnözés elleni harc fontosságát hirdető Stephen Harper miniszterelnöknek következetességet kell mutatnia, és a parlamenti választások alkalmával elkövetett törvénytelenségek ellen is szigorúan kell fellépnie.

Zádorvölgyi Zita

Friss hírek