Diktátor szponzorálja az UNESCO díját

Kétévi vitát követően az UNESCO igazgatótanácsa jóváhagyta annak a tudományos díjnak a megalapítását, amelynek kiosztását az egyenlítői-guineai elnök, Teodoro Obiang Nguema Mbasogo támogatása teszi lehetővé. Ahhoz azonban nem járultak hozzá, hogy a kitüntetés a visszaéléseiről híres államférfi nevét viselje – adta hírül a The New York Times.

Nyugati diplomaták, tudósok és emberi jogi csoportok azzal vádolják az elnököt, hogy a díj szponzorálása csupán egy ügyes reklámfogás, amivel el akarja terelni a figyelmet az emberi jogok sorozatos megsértéséről.

A 3 millió dolláros adomány forrása is igencsak kétséges: hivatalos nyilatkozatok szerint az elnök nevét viselő alapítványtól származik, míg a nyugat-afrikai ország oktatási és tudományos ügyekkel foglalkozó minisztere arról informálta az ENSZ kulturális szervezetét, hogy az összeg az államkasszából került elvonásra.

Jogvédő csoportok már régóta vádolják azzal az 1979 óta hatalmon lévő vezetőt, hogy saját és családja fényűző életét állami pénzekből finanszírozza, a francia hatóságok pedig pénzmosás gyanújával folytatnak ellene nyomozást. Az ügy kapcsán házkutatást is tartottak Obiang fiának párizsi luxuslakásán, aki egyébként Egyenlítői-Guinea UNESCO-hoz akkreditált helyettes követe.

Dallos Sára

Friss hírek