Ez közel volt: most még elmarad az államcsőd

Az Eurócsoport elnökének pénteki közleménye szerint a magánhitelezőkkel a görög államadósság csökkentéséről kötött alku nyélbe ütése után a valutaövezet tagállamaiban megkezdődhetnek a második görög pénzügyi mentőcsomag jóváhagyását célzó nemzeti eljárások.

Nyilatkozatban üdvözölte péntek délután Jean-Claude Juncker, az Eurócsoport elnöke a második görög kiigazítási program előkészítésében elért „jelentős előrelépést”. Juncker azt követően hívta össze telekonferenciára a 17-tagú eurózóna pénzügyminisztereit, hogy csütörtök éjjelre egyértelművé vált, Athénnak sikerült a magánhitelezők túlnyomó részét bevonnia abba a példátlan kötvénycsere programba, amelynek célja a görög államadósság fenntartható csökkentésének garantálása.

A görög kormány tájékoztatása szerint a megadott csütörtök éjféli határidőre a görög törvény hatálya alá tartozó államkötvények 85,8 százalékát ajánlották fel kötvénycserére, amelynek során a befektetők a birtokukban lévő görög állampapírokat a régi névértékének körülbelül felét érő újakra cserélik. Evangelosz Venizelosz görög pénzügyminiszter közleménye szerint a görög állam által kibocsátott 177 milliárd eurónyi magánbefektetők birtokába került államkötvényekből 152 milliárd vesz részt a kötvény-programban.

Ez a mértékű magánbefektetői részvétel bőven elegendő a rendezetlen görög államcsőd bekövetkezésének elkerüléséhez, és eléri azt a szintet, ami fölött a görög állam aktiválni tudja a kollektív fellépési záradékot (collective action clause – CAC), törvényileg a kötvénycserében a részvételt megtagadó magánbefektetőket is arra kényszerítve, hogy vegyék ki részüket az erőfeszítésből. Minderre azért van szükség, hogy 2020-ra szavatolható legyen annak a célnak az elérése, ami addigra GDP-arányosan 120,5 százalékos szintre szorítaná le a görög államadósságot a jelenlegi több mint 160 százalékos szintről.

Mivel ennek a célnak az elérése a nemrég elvileg jóváhagyott új görög pénzügyi támogatási program végleges elfogadásának is előfeltétele volt, a pénteken kiadott nyilatkozat értelmében a valutaövezet tagjai (az Eurócsoport) úgy látják, hogy mostanra az összes feltétel teljesült a második görög program finanszírozásához szükséges tagállami hozzájárulások jóváhagyását célzó nemzeti eljárások megkezdéséhez. Az Eurócsoport egyúttal az IMF számottevő hozzájárulására is számít az új görög program finanszírozásában. Mivel a Nemzetközi Valutaalap a tervek szerint a jövő héten dönt hozzájárulásáról az összesen 130 milliárd euró csomaghoz, a pénzügyi támogatás végleges jóváhagyásáról ezt követően hoz majd döntést az Eurócsoport.

A pénzügyminiszterek a nemzetközi trojkának azt az értékelését is üdvözölték, miszerint Görögország valamennyi előzőleg egyeztetett prioritási akciót kielégítő módon végrehajtotta.

Az Eurócsoport bátorítónak nevezte a kötvénycsere-programban való nagyfokú magánbefektetői részvételt, am i megítélése szerint jelentősen hozzájárul majd a görög államadósság fenntarthatóbbá tételéhez. A pénzügyminiszterek a görög kormánynak arról a döntéséről is tudomást vettek, hogy március 23-ig kiterjeszti azt az időszakot, ameddig érvényes a felajánlás a nem a görög törvény hatálya alá tartozó államkötvények birtokosai számára. Becslések szerint a görög államadósság 86 százaléka esik a görög, 14 százaléka pedig a külföldi (alapjában véve az angol) törvények alá. Az Eurócsoport arra számít, hogy a részvétel a március 23-ig hátralévő időben tovább növekszik majd.

A pénzügyminiszterek azt is megerősítették, hogy a tervek szerint végrehajtható az eurózóna pénzügyi hozzájárulása a görög kötvénycsere-programhoz. Ennek lényege, hogy a magánbefektetők ösztönzésére a 130 milliárd eurós csomagból 30 milliárd eurót „ösztönzésként” ajánlanak fel a befektetők, és további 5,5 milliárd eurót kamatok formájában.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek