A liberálisok beintettek a MOGYE-nek

„Függetlenül attól, hogy milyen módszerrel hozzák létre a magyar intézeteket a MOGYÉ-n amint hatalomra kerülünk, megszüntetjük” – zárkózott el Crin Antonescu, a Nemzeti Liberális Párt elnöke a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) kisebbségbarát átalakítása elől.

„A megbeszélésen, amelyről sajnos hiányoztak Szabó Béla és Nagy Örs urak az USL (Szociálliberális Unió, ellenzéki pártszövetség – szerk.) álláspontját közvetítettem az egyetem vezetői és diákjai felé. Biztosítottam őket arról, hogy nincsenek egyedül és bár ellenzékben vagyunk, de számíthatnak a támogatásunkra” – jelentette ki Crin Antonescu, aki szerint az egyetem működését veszélyeztetné a szétválás.

Hozzátette: pártja korábban élesen bírálta a kormányt azért, hogy vita nélkül fogadta el a tanügyi törvényt. „A felsőoktatási intézmény, Marosvásárhely és Románia büszkesége nem szabad politikai játszma tárgya legyen” – fogalmazott a PNL elnöke, aki szerint politikai háború zajlik a MOGYE körül, amelynek az egyetem mind a román, mind pedig a magyar nyelvű diákjai és tanárai csak áldozatai.

„Egyértelmű, hogy mi zajlik most, az RMDSZ gőzerővel készül a kampányra, a PDL pedig, annak érdekében, hogy megmentse a parlamenti aritmetikát, készségesen fejet hajt előtte” – magyarázta Crin, aki szerint a kormánynak minden körülmények között védenie kellene ezt az egyetemet, most azonban ő támadja a legkeményebben.

„Számunkra elfogadhatatlan az, hogy a MOGYE ilyen politikai zsarolás tárgya legyen” – hangsúlyozta a pártelnök, majd hozzátette: a PNL nem engedi meg és nem egyez bele az állam az államban felállásba és abba sem, hogy Romániában két hivatalos nyelv legyen. „Ha egy román orvos külföldön akar dolgozni, akkor bizonyítania kell szakmai tudását az adott ország nyelvén is. Teljesen normálisnak tartom azt, hogy minden romániai orvos meg tudjon szólalni az ország nyelvén” – célzott a magyar nyelvű orvosképzésre Crin.

Az érintett diákok azonban másképp vélik. „Több ízben is tárgyaltunk a diákokkal a főtanszékek kérdésről és messzemenően támogatjuk az új tanügyi törvény előírásait” – nyilatkozta Hlavathy Katalin, a Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség elnöke. Meglátása szerint a magyar főtanszékek létrehozása vagy ahogyan a román diákok és tanárok nevezik, a szétválasztás, „korántsem olyan drasztikus, mint ahogyan azt többen beállítják”. „Mi nem zárkózunk el a román szaknyelv elsajátításától, de szeretnénk, ha az alapképzés magyar nyelven zajlana” – hangsúlyozta Hlavathy.

Ciprian Dobre, Maros megyei PNL-elnök civil összefogást sürget, és arra figyelmeztet, hogy amennyiben nem sikerül leállítani az RMDSZ és nagyobbik kormánypárt „ámokfutását” Marosvásárhely elveszítheti az orvosi egyetemét.

Kitekintő / Manna.ro

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »