Hősökké nyilvánította a katonákat a cseh védelmi miniszter

Hősökké nyilvánította a cseh hadsereg összes katonáját Alexandr Vondra védelmi miniszter, hogy jobban megfizethesse őket. „Parancsára” a katonák az idén összesen 700 millió korona prémiumot kapnak – írja a Mladá Fronta Dnes című liberális cseh napilap pénteken.

A hatályos szabályok szerint a cseh hadseregben az átlagos, jó katonák nem kaphatnak prémiumot, csak azok, akik valamilyen rendkívüli vagy hősi cselekedetet hajtottak végre. A helyzetet Vondra ezt úgy oldotta meg, hogy papíron a cseh hivatásos hadsereg minden katonáját hősnek nyilvánította. Ennek alapján a 22 ezer 500 katona mindegyike havonta több ezer korona rendkívüli prémiumra jogosult.

Tavaly a gazdasági válság miatt bevezetett takarékossági intézkedések a hadseregben is a havi jövedelem csökkenését eredményezték. A minisztérium most azzal védekezik, hogy Vondra fura utasítása tulajdonképpen csak a korábbi bérhelyzet visszaállítását jelenti.

„Ha a katonákat nem fizetjük meg, akkor a munkaerőpiacon a hadsereg nem lesz versenyképes munkaadó. A katonaságot elhagyják a legjobb szakemberek, akikbe korábban sokat ruháztunk be, s nyilvánvalóan nem tudunk szerezni újakat helyettük” – magyarázta a helyzetet a lapban Michael Hrbata miniszterhelyettes. A jó szakértők megtartását a minisztérium kiemelt feladatként kezeli. „Nyilvánvaló, hogy elfogadható fizetések nélkül megtartani őket lehetetlen” – húzta alá Hrbata.

Az ellenzék egyszerűen „trükknek”, „szánalmas döntésnek” minősítette Vondra intézkedését. Ivan Gabal szociológus szerint „trükkös, de sokkoló” megoldásról van szó, ha a kérdés, hogyan lehet kivédeni a kormány takarékossági intézkedéseit. „A miniszter ezzel saját kormánya döntését bírálta felül” – jegyezte meg.A 700 millió koronát, amelyet az idén a katonák fizetésének kiegészítésére szán a miniszter, a tárca néhány fontos projekt elhalasztásával spórolta meg.

MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »