Olcsóbb benzin, tej féláron

A két ország határa mellett élők számára a szomszédi viszony kölcsönösen előnyös. Az amerikaiak többek között olcsóbb élelmiszert és üzemanyagot kínálnak a kanadaiaknak, akik viszont a határ déli oldalán elköltött pénzükkel megkönnyítik az ott élőknek a gazdasági válsággal való küzdelmet. Különösen szoros ez a kapcsolat Point Roberts esetében, amely  az Egyesült Államokhoz tartozik, ám földrajzi elhelyezkedésénél fogva szárazföldön csak Kanadán át lehet megközelíteni.

A Tsawwassen-félsziget déli csücskében fekvő Point Roberts többek között olcsóbb üzemanyagot, tejtermékeket és szeszes italokat kínál a szomszédságában egyre terjeszkedő nagyváros, Vancouver lakóinak. Az odalátogató kanadaiak körében nagy népszerűségnek örvend ezen kívül a hamburger közepesen átsütött hússzelettel, amely náluk a British Columbia tartományban érvényben lévő egészségügyi előírások miatt jóformán sehol sem kapható.

A „mini Egyesült Államok” közelsége más praktikus okokból is hasznos a kanadaiaknak. Az online vásárolt amerikai termékeket Point Roberts-ben veszik át, így elkerülik a pótdíjakat, amelyekkel a határ túloldalán a csomagokat terhelnék. A megrendeléseket az élelmes vancouveriek ezután személyesen veszik fel, és vámot sem kell fizetniük, mert az állandó, nyüzsgő átmenőforgalom miatt a határellenőrzés kevésbé alapos, és nem állítanak meg mindenkit, aki kisebb-nagyobb pakkokkal kel át. Az egyik népszerűbb Point Roberts-ben működő csomagfogadó szolgálat 42 000 kanadai ügyfelet tart nyilván.

Nagyon népszerűek a kicsiny település ingatlanjai is a szomszédok körében, mert azok jóval olcsóbbak, mint a környék kanadai részén eladó telkek, illetve lakások. A mintegy kétezer kisvárosi házból ezerháromszáz szolgál a vancouveriek nyári üdülőjeként, így nyaranta a közösség lélekszáma ötezer főre is emelkedhet. A kanadai tulajdonú házak karbantartása, renoválása ugyanakkor folyamatos, jól jövedelmező üzlet a point roberts-i lakosságnak.

Az amerikai közösség számára rendkívül fontos, hogy vonzza a szomszédos ország lakóit. A rádiók a kanadai CBC adására vannak hangolva, és számos gyerek sportol  a határon túli csapatokban. A Vancouverrel ápolt jó kapcsolat hiányában számos egészségügyi, állatorvosi szolgáltatás és középiskola csak Washington állam azon részében lenne elérhető számukra, amelyet csak vízen vagy légi úton, illetve szárazföldön két határátlépéssel tudnak megközelíteni. A szigorú határellenőrzés hiánya súlyos problémát jelent azonban, amikor bűnözők kelnek át Kanadába, amire az utóbbi években is akadt példa, például 2009-ben egy kaliforniai modell megölésével vádolt amerikai férfi szökött át az országba.

Kanada közelsége más amerikai településeknek is előnyösnek bizonyul. Azzal, hogy az amerikai üzletek  számos élelmiszer- és tartós fogyasztási cikket olcsóbban kínálnak, északi szomszédaik százezreit ösztönzik arra, hogy náluk költsék el a pénzüket. Több millió dollár értékben veszik igénybe kanadaiak a közeli amerikai egészségügyi intézmények szolgáltatásait, de nagyon népszerűek a körükben a határhoz közeli városokban rendezett sportesemények is. Csak a Buffalo Niagara nemzetközi reptér közel kétmillió kanadai utast fogadott az előző évben. Ez a szoros, sokrétű kapcsolat különösen hangsúlyossá vált 2008-2009-ben, amikor a gazdasági válság sokkal inkább sújtotta az Egyesült Államokat, mint Kanadát, és számos amerikai város pénzügyi helyzetét stabilizálta a szomszédos állam közelsége jelentette előny.

Zádorvölgyi Zita

Friss hírek