Latin-amerikai mozaik 2012/3.

Figyelőnkben összeállítottuk az elmúlt hét legfontosabb latin-amerikai eseményeit.

Argentína

•A The Economist brit gazdasági lap közölte, hogy ezentúl nem hajlandó az argentin nemzeti statisztikai hivatal (INDEC) adataira támaszkodni, ugyanis nem tartja megbízható, hiteles forrásnak. Korábban már a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is kifejezte aggodalmát az INDEC adatainak hitelessége kapcsán: 2011 júniusában arról állapodott meg az argentin vezetéssel, hogy 2012 januárjáig a kormány megreformálja az INDEC működését, melynek adatait a nemzetközi intézmények megbízhatatlannak tartják, valamint nemzetközi könyvvizsgálatnak veti alá magát. Cristina Fernández de Kirchner kormánya azonban eddig nem tett előrelépést annak érdekében, hogy a nemzeti statisztikai módszertant megfeleltessék a Valutaalap gyakorlatának, így az IMF hivatalosan is kijelentette, hogy nem tartja megbízhatónak az argentin növekedésről szolgáltatott adatokat.

•Elemzők szerint Argentína az utóbbi időkben „többet fogyasztott, mint amit termelt”, s csak erős növekedéssel kerülhető el egy újabb államcsőd, ugyanis a központi kiadások (főként a társadalombiztosítás, egészségügy, oktatás terén) a továbbiakban csak nőni fognak.

•A falklandi konfliktus már a kereskedelmi kapcsolatokra is átterjedt, miután az argentin kormány felszólította a kereskedőket, hogy ne importáljanak Nagy-Britanniától.

Brazília

•A G-20 pénzügyminisztereinek mexikói ülésén Brazília az IMF alaptőkéjének megemelését javasolta, melyre azonban csak abban az esetben kerülhet sor, ha az Európai Unió áprilisig meg tudja erősíteni válságalapját.

Mercosur

•Brazília az antidömping rendelkezésére hivatkozva megtiltotta az uruguayi textiláruk importját annak gyanúja miatt, hogy az áruk eredetileg Kínából származnak, s Uruguayban minimális hozzáadott értéket adva a szövetáruknak, úgy címkézik fel azokat, mintha a dél-amerikai országban történt volna a gyártás. Uruguay visszautasítja a brazil feltételezést.

•A február 1-jén életbe lépett új argentin importszabályok (a nem automatikus importengedélyezés korlátai) miatt az uruguayi nyomdaipari, ruházati és textilexportőrök komoly nehézségekkel találják szembe magukat. Az uruguayi érdekképviseletek már többféle megoldást (hasonló intézkedések Argentínával szemben, panasz a WTO-nál) felvetettek a kormánynál, de még nincs hivatalos álláspont a probléma kezeléséről.

•Paraguay is jelezte, hogy ellenintézkedéseket fog foganatosítani Argentínával szemben, amiért az csupán egyetlen ponton engedélyezi a paraguayi kereskedők belépését március 7-étől.

•Egyik legutóbbi jelentésében az Európai Bizottság (EB) kiemelte a Mercosur-országok által bevezetett protekcionista politikát, hangsúlyozva a tengeri szállításra és az árucikkexportra vonatkozó argentin és brazil korlátozó szabályozást, mely azonban az EB véleménye szerint egy szabadkereskedelmi szerződés megkötésével „leküzdhető” lenne. A jelentés Brazília esetében a tengerentúl gyártott gépkocsikkal kapcsolatos pénzügyi diszkriminációt, valamint a textilcikkekre vonatkozó merev vámrendszert emelte ki, míg Argentína kapcsán a biztosító társaságokról szóló új szabályozást, mely bizonyos szolgáltatásokat csak hazai vagy ott létesített ügynököknek engedélyez.

Mexikó

•Kereskedelmi vitába bonyolódott Mexikó az Egyesült Államokkal a Mexikói-öbölt érintően, a határvonalaikon átnyúló fosszilis energiahordozók kitermelése kapcsán. A napokban Hillary Clinton, amerikai külügyminiszter és mexikói kollégája, Patricia Espinosa egyezményt írtak alá, mely lefekteti az esetleges lelőhelyekre vonatkozó információk kölcsönös megosztását. Juan José Suárez Coppel, a mexikói állami olajvállalat (Petróleos Mexicanos – PEMEX) igazgatója szerint a jövőben könnyebbé válhat a nagyobb kőolaj- és földgázmezők felfedezése és kitermelése. Jelenleg ugyan nincs egyértelmű bizonyíték a határon átívelő új ásványkincs-telepek létezésére, de a korábban felfedezett Cuenca de Burgos mező, amely Tamaulipas és Texas államok között húzódik, ékes példája annak, hogy a szerződésre ennek ellenére szükség van.

•A G-20 pénzügyminisztereinek tanácskozását követően a fórum elnöki tisztét betöltő Mexikó úgy döntött, hogy a világ legbefolyásosabb, legelismertebb agytrösztjei, kutatóműhelyei segítségével fogja kialakítani a júniusi csúcstalálkozó napirendjét.

Kolumbia

•A FARC (Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők) gerillái bejelentették, hogy a jövőben nem követnek el több emberrablást, és hamarosan elengedik utolsó rendőri-katonai túszaikat is. A kormány számára ez a lépés azonban kevésnek bizonyul egy komoly párbeszéd megindítására.

Venezuela

•A Kínával közösen létrehozott pénzügyi alap értékét 38 milliárd dollárra növelték, melyből a hivatalos venezuelai források szerint nem csupán kőolaj-kitermelési projektek fognak részesülni, hanem fejlesztési, infrastrukturális és mezőgazdasági projektek is.

Solti Ágnes

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »