Állóháború a MOGYE-n

Kormányrendelettel hozza létre a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar tagozatát az oktatásügyi minisztérium. A bejelentést hétórás, éjszakában nyúló tárgyalás után tette Cătălin Baba tárcavezető. A tanügyminiszter, aki a marosvásárhelyi egyetem román és magyar tanárai között próbált közvetíteni, szomorúan állapította meg, hogy a MOGYE jelenlegi vezetői hallani sem akarnak a charta módosításáról és az önálló magyar struktúrák megteremtéséről. Cătălin Baba tárcavezető azzal a szándékkal utazott Király András államtitkár társaságában Vásárhelyre, hogy meggyőzze a feleket, egyezzenek meg, ellenkező esetben a minisztérium kormányrendeletet dolgoz ki az önálló magyar struktúrák megteremtése érdekében – írja a Krónika.

Kormányrendelettel hozza létre a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar tagozatát az oktatásügyi minisztérium. A bejelentést hétórás, éjszakában nyúló tárgyalás után tette Cătălin Baba tárcavezető. A tanügyminiszter, aki a marosvásárhelyi egyetem román és magyar tanárai között próbált közvetíteni, szomorúan állapította meg, hogy a MOGYE jelenlegi vezetői hallani sem akarnak a charta módosításáról és az önálló magyar struktúrák megteremtéséről. Cătălin Baba tárcavezető azzal a szándékkal utazott Király András államtitkár társaságában Vásárhelyre, hogy meggyőzze a feleket, egyezzenek meg, ellenkező esetben a minisztérium kormányrendeletet dolgoz ki az önálló magyar struktúrák megteremtése érdekében.

Copotoiu kompromisszumra számított

A leköszönt rektor, Constantin Copotoiu szerint a magyar tárgyalófélben csöppnyi kompromisszumhajlam sem volt. „Mi belementünk a charta módosításába, az egyetem multikulturális jellegének a hangsúlyozásába, abba, hogy hirdessünk meg néhány állást, vagy akár abba, hogy a gyakorlat is folyjon magyar nyelven” – sorolta a román fél „engedményeit” a szenátus elnöki tisztségébe választott professzor.

Copotoiu hozzátette: amikor az álláspontok közeledni látszottak, Szabó Béla dékánhelyettes nemet mondott, ezzel pontot téve a hétórás alkura. A volt rektor véleménye szerint a magyar tanárok hozzáállása feldühítette a minisztert, aki azzal búcsúzott, hogy ő „most már semmit sem ért az egészből”. „Lehet, hogy a volt rektor így látta a dolgokat, de az nem azt jelenti, hogy így is történtek” – kommentálta Constantin Copotoiu megjegyzését Király András államtitkár.

Abban viszont az RMDSZ politikusa is egyetértett Copotoiuval, hogy egy adott pillanatban úgy tűnt, a felek meg tudnak egyezni. Az álláspontok közeledését Szilágyi Tibor, a szenátus volt tagja is megerősítette, de amint lapunknak nyilatkozta, „csak addig, amíg az önálló struktúrák megteremtéséhez jutottunk”. A magyar tanárok képviselője úgy vélte: amennyiben nem alakul meg a különálló magyar tagozat, semmi garancia nincs arra, hogy a miniszteri közvetítés által most elnyert jogokat a román fél a későbbiekben nem vonja vissza.

Újabb hónapot kell várni

Arra a kérdésünkre, hogy ezek után a magyar egyetemi káderek és diákok hogyan látják a MOGYE jövőjét, Szilágyi nem kívánt jóslatokba bocsátkozni. „Előbb lássuk a kormányhatározatot” – mondta. Jelen pillanatban az is kérdés, mikorra születik meg a jogorvoslásnak szánt döntés. „Őszintén szólva, nem tudom, de remélem, hogy egy hónapon belül. Ez a minisztérium jogászaitól is függ” – válaszolta a Krónikának Király András, hozzátéve, hogy a kormányhatározatot amúgy is csak a 2012/13-as tanévtől lehetne alkalmazni. Mint ismeretes, a B változat bevetését az év elején Markó Béla kormányfőhelyettes is megfogalmazta.

A Szövetségi Képviselők Tanácsa előtt szombaton kijelentette, hogy a MOGYE ügyének megoldása nélkül az RMDSZ nem maradhat a Demokrata-Liberális Párt (PDL) koalíciós partnere. Kérdésünkre, hogy addig is mi történik a chartával és a választások eredményével, az államtitkár kifejtette: a minisztérium szemszögéből egyik sem elfogadható. 

Ponta kioktatná Ungureanut

A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Victor Ponta egy tegnap elküldött nyílt levélben hívta fel Mihai-Răzvan Ungureanu kormányfő figyelmét arra, hogy a MOGYE-n követelt változtatások helyett inkább az ország valós gondjait tartsa szem előtt. A PSD vezetője szerint a miniszterelnök, az RMDSZ és a PDL erdélyi szervezetei lényegében etnikai uszítást folytatnak. „A valós prioritások, a jövő és az európai megoldások felé kell tekintenünk, és nem olyan dolgokra, amelyek régi sebeket bontogatnak” – írta Ponta. A baloldali politikus ugyanakkor arra emlékeztette Ungureanut, hogy a jelenlegi oktatásügyi miniszter, Cătălin Baba, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) szóvivőjeként ezelőtt tíz évvel még a magyar intézmények megalakítása ellen foglalt állást.

Krónika.ro

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »