Új költségvetési szabályok: a csehek nélkül

A szerződésben a két tagállam kivételével az aláírók elfogadták az új tervezetet, amely a költségvetési válságokat oldaná meg a jövőben. Az egyezmény szerint egy tagállam adóssága nem érheti el a bruttó nemzeti össztermék 60%-át ezentúl, Petr Nečas cseh miniszterelnök az aláírás megtagadása mellett elmondta, hogy az eurozónán kívüli államok számára káros lehet az egyezmény, emellett nyilatkozatában megemlítette még, hogy ahol már elkezdődött egy mély költségvetési válság, ott már ez az okirat sem jelent biztosítékot a jövőre nézve. A cseh miniszterelnök röviden kritizálta az EU-t, amiért a szervezet inkább egy ilyen szerződés létrehozásán fáradozik, ahelyett, hogy egy biztonságos, belső piacot építene ki.

Csehországban az ellenzéki ČSSD, illetve az ODS koalíciós partnere, a TOP09 is támogatta az egyezmény aláírását, amelyet a miniszterelnök nem szignált. Kritikát emiatt egyelőre csak külföldről kapott: Iveta Radičová, szlovák kormányfő helytelenítette a Petr Nečas tettét, amelynek szerinte nem gazdasági, hanem egyszerűen politikai okai vannak – olvasható a Lidovky.cz-n.

Miklós Dániel

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »