Szívműtét vár a volt német külügyminiszterre

Szívműtétet kell végrehajtani Hans-Dietrich Genscher német liberális politikuson, az újraegyesített Németország első külügyminiszterén.

Genscher szóvivője csütörtökön közölte: a beavatkozást az egyik szívbillentyűn kell elvégezni. A politikus Bonn melletti otthonában készül a műtétre – tette hozzá.

Genschert a múlt héten szombaton kórházba szállították, majd haza bocsátották. A szóvivő nem közölte, hogy a 84 éves politikus miért szorult kórházi ápolásra, az azonban tudható, hogy már három szívinfarktusa volt, tavaly év végén pedig tüdőgyulladáson esett át.

Genschert a német és az európai egység építőmestereként tartják számon. Összesen 18 évig volt külügyminiszter, ezzel csúcstartó a nyugati demokráciák történetében. 1974-től a nyugatnémet diplomáciát vezette, majd 1990-től 1992-ig az újraegyesített Németország külügyminisztere volt.

Genscher jelentette be 1989 szeptemberében a prágai német nagykövetség erkélyéről, hogy a keletnémet menekülteknek megnyílt az út nyugatra, és német részről ő volt az idén húsz éve megkötött magyar-német barátsági szerződés egyik aláírója is, Helmut Kohl kancellár mellett. Számos kitüntetése között ott van a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem díszdoktori címe, amelyet 1988-ban nyert el.

A kelet-németországi Halléban született Genscher 1952-ben menekült át nyugatra, ahol a liberális német Szabad Demokrata Pártban (FDP) kezdett politizálni. Parlamenti képviselőnek először 1965-ben választották meg, és egészen az 1998-as visszavonulásáig képviselő volt. Jelenleg az FDP tiszteletbeli elnöke.

MTI

Friss hírek