Új pártszövetség alakul Romániában

A helyhatósági választásokat megelőzően természetes, hogy a pártok megújult erővel keresik az utat a választók felé. Az ellenzéki szociáldemokrata PSD és a nemzeti liberális PNL választási szövetsége Szociálliberális Unió (USL) néven már jó ideje készen áll a megmérettetésre, ráadásul mindezt a választási siker meglehetősen magabiztos tudatával tehetik.

Ezzel szemben a kormány köreiben még váratott magára a lépés, holott a kényszer már régóta nagy nyomást helyezett a jobbközép demokrata-liberális (PD-L) kormányzópártra. Valószínűsíthetjük, hogy a szorult helyzetből való kilábalásnak első (előkészítő) lépése lehetett Emil Boc miniszterelnök leváltása. A kormány kedvezőtlen társadalmi megítélése elsősorban a PD-L-re és annak „húzóemberére”, Traian Băsescu államfőre nyomta rá a bélyegét – ilyenkor pedig a legjobb taktika valamiféle tiszta lappal (újra)indulni.

Első lépésként tehát érkezett az új miniszterelnök, valamint az új miniszterek, második lépésként pedig új néven (A Népi Mozgalom – Mişcarea Populară), új színekkel indul a jobboldal számára a voks-vadászat – írja elemzésében a Románia Ma blog. A pártszövetség hivatalosan március elején alakul meg az Európai Néppártban (ENP) is szövetséges nemzeti liberálisok és parasztpártiak, valamint az UNPR és zöld mozgalmak összefogásaként. A Népi Mozgalom logója várhatóan az ENP-éra hasonló szívet fog formázni, színe viszont vagy kék lesz, vagy zöld.

A NM választási szövetségnek indul, de a Parasztpárt elnöke, Aurelian Pavelescu szerint az sem kizárt, hogy egy minőségében szorosabb politikai szövetség alakul belőle.

Egyelőre annyi még biztos, hogy a szövetségben résztvevő pártok már a helyhatósági választáson is közös jelöltekkel indulnak. Más kérdés, hogy egyéb lehetőség nagyon nem is áll rendelkezésre, hiszen a nyári önkormányzati voksolás után (feltételezve, hogy a pártok külön indulnak – és külön is kampányolnak) már nem lenne elég idő az őszi parlamenti választásokig felépíteni a NM egységes arculatát.

A szövetség nevének bejegyzése 2011 tavaszán már megtörtént, az államelnök ezzel kapcsolatban korábban azt nyilatkozta, hogy „nem tudni, hogy előtt vagy utána lesz-e szükség egy népi mozgalomra, de politikus módjára kell gondolkodni.” Cristian Preda demokrata-liberális europarlamenter mindenesetre nem kevesebbet állított, minthogy a mozgalom egy lehetőség a PD-L számára, hogy lényeges politikai tényező maradjon.

Ami a NM összetételéből adódóan még várható, az egy olyan kormányprogram, amely (Orbán Viktor miniszterelnök politika credojához hasonlatosan) a fogyasztás mellett még nagyobb hangsúlyt fektet a termelésre. Románia GDP-jének jelentős részét az export adja, ami azonban erősen függ a nyugati gazdaságok teljesítményétől, így várhatóan a belső piacra való termelés (infrastruktúra-korszerűsítés) erősebb ösztönzése lenne napirenden.

Ehhez azonban nem kizárt, hogy Bukarestben is meg kell majd küzdeni Brüsszellel.

Kitekintő / Románia Ma

Friss hírek