Budapesten megünnepelték a Magyarországi Ukrán Kultúra Napját

Február 25-én szombaton ünnepelték meg Budapesten a Magyarországi Ukrán Kultúra Napját. A magyarországi ünneplés alapja a Budán 1837-ben kiadott ukrán nyelvű irodalmi kiadvány: a „Dnyeszteri Sellő”. 

A kiadványnak nagy hatása volt az ukrán nyelvre, irodalomra és kultúrára, ezért volt olyan jelentős az 1837-es nyomat. A „Dnyeszteri Sellőt” az úgy nevezett „Orosz háromság” irodalmi kör adta ki. Szerzői egy speciális, a kiadványhoz kitalált ábécét használtak, amely a kitalálói szerint megfelelően tudta átadni az akkori élő ukrán nyelvet. A „Dnyeszteri Sellőben” ukrán történelemről szóló anyagokat publikálták, illetve nemzeti irodalmi, nyelvészeti és etnográfiai munkákat.

A szombati ünnepséget a „Dnyeszteri Sellő” emléktáblájának a megkoszorúzásával kezdték (amely azon az épületen helyezkedik el, ahol annak idején a könyvet kiadták). A program Inna Baricseva ukrán festőművész kiállításának megnyitójával, majd „Ukrán dramaturgia. Antológia” könyv bemutatójával és az „Antonio Vivaldi” zenekar koncertjével folytatódott. Az 1964-es születésű Inna Baricseva ukrán származású művész, de jelenleg Magyarországon él férjével. A kiállítás a gobelin műveit mutatja be.

A kulturális program szervezői az Ukrajna Magyarországi Nagykövetsége, az Ukrán Országos Önkormányzat, a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület és a Ferencvárosi Ukrán Önkormányzat voltak.

Anton Bendarzsevszkij

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »