Budapesten megünnepelték a Magyarországi Ukrán Kultúra Napját

Február 25-én szombaton ünnepelték meg Budapesten a Magyarországi Ukrán Kultúra Napját. A magyarországi ünneplés alapja a Budán 1837-ben kiadott ukrán nyelvű irodalmi kiadvány: a „Dnyeszteri Sellő”. 

A kiadványnak nagy hatása volt az ukrán nyelvre, irodalomra és kultúrára, ezért volt olyan jelentős az 1837-es nyomat. A „Dnyeszteri Sellőt” az úgy nevezett „Orosz háromság” irodalmi kör adta ki. Szerzői egy speciális, a kiadványhoz kitalált ábécét használtak, amely a kitalálói szerint megfelelően tudta átadni az akkori élő ukrán nyelvet. A „Dnyeszteri Sellőben” ukrán történelemről szóló anyagokat publikálták, illetve nemzeti irodalmi, nyelvészeti és etnográfiai munkákat.

A szombati ünnepséget a „Dnyeszteri Sellő” emléktáblájának a megkoszorúzásával kezdték (amely azon az épületen helyezkedik el, ahol annak idején a könyvet kiadták). A program Inna Baricseva ukrán festőművész kiállításának megnyitójával, majd „Ukrán dramaturgia. Antológia” könyv bemutatójával és az „Antonio Vivaldi” zenekar koncertjével folytatódott. Az 1964-es születésű Inna Baricseva ukrán származású művész, de jelenleg Magyarországon él férjével. A kiállítás a gobelin műveit mutatja be.

A kulturális program szervezői az Ukrajna Magyarországi Nagykövetsége, az Ukrán Országos Önkormányzat, a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület és a Ferencvárosi Ukrán Önkormányzat voltak.

Anton Bendarzsevszkij

Friss hírek

www.oxfordcorner.hu

Miért éri meg nyelvkönyvekre költeni? (x)

Bár az emberek pénzügyi helyzete manapság kevés úgymond felesleges dolog megvételét teszi lehetővé, mi mégis azt tanácsoljuk, hogy Gárdonyi Géza gondolatai lebegjenek a szemünk előtt: a könyvekre költött pénz elsőre úgy tűnik, ablakon kidobott pénz, holott pont olyanok, mint a vetőmag.

Read More »