Magyar nagykövet Kárpátalján

Az újraindítás előtt álló nagymuzsalyi aranybánya, a beomlásveszély miatt Aknaszlatina lakóinak tervezett kitelepítése, a határátkelők fejlesztésének ügye szerepelt az elmúlt héten Kárpátalján tartózkodó Bayer Mihály legfontosabb találkozóinak napirendjén.

Magyarország ukrajnai nagykövete megbeszélést folytatott Olekszandr Ledida kormányzóval, Ivan Balogával, a megyei tanács elnökével, Majnek Antal római katolikus és Zán Fábián Sándor református püspökkel, felkereste többek között az Ungvári Nemzeti Egyetem Magyar Karát, a KRE Levéltárát és Múzeumát, részt vett a beregszászi magyar főiskola jótékonysági bálján, beszédet mondott a Beregszászi Nemzetközi Borfesztivál megnyitóján. A diplomata péntek délután sajtótájékoztatót tartott a Beregszászi Magyar Konzulátuson, ahol elmondta, hogy Kárpátalja ötmillió euró támogatást kap az Asztély-Beregsurány ukrán-magyar határátkelőhely fejlesztésére, ezért szerinte célszerű lenne mihamarabb megépíteni a határátkelőhelyhez vezető, Beregszászt elkerülő autóutat. Mindez nagyon előmozdítaná a térség infrastruktúrájának a fejlődését, a külhoni vállalkozók körében növekedne a befektetői kedv.

A nagykövet hangsúlyozta: emelkedő szakaszban vannak a magyar-ukrán kapcsolatok. Magyarország a kezdetektől fogva támogatja Ukrajna európai integrációját. A határátkelés könnyítése továbbra is az egyik legfontosabb feladat, akárcsak annak elérése, hogy Ukrajna állampolgárainak Brüsszel megadja a vízummentességet. Magyarország mindenképpen abban érdekelt, hogy keleti szomszédja dinamikusan fejlődő állam legyen, ahol az egyéni és közösségi szabadságjogok maximálisan érvényesülnek. A magyar kormány támogatja a kárpátaljai kisebbségvédelmi szervezetek azon törekvését, hogy az ősszel sorra kerülő parlamenti választásokra hozzanak lére egy olyan körzetet, ahol az itteni magyarság képviselői eséllyel indulhatnak a képviselői mandátum megszerzéséért.

A találkozón szóba került a kettős állampolgárság ügye, illetve az azzal kapcsolatos szankciók bevezetése. Az európai trend egyértelműen a nyitás felé mutat, hangsúlyozta a diplomata, így előbb-utóbb Ukrajna is ezt az irányt követi majd.

Bayer Mihály a találkozó során többször kiemelte: egyes jól behatárolható politikai körök által felügyelt sajtókiadványokban nemegyszer olvashatók olyan írások, amelyek a két népet megpróbálják szembeállítani, ám szerencsére mindez a hétköznapokban nem érvényesül. Ami ugyancsak fontos: a központi hatalom részéről semmiféle magyarellenesség nem tapasztalható. A nagykövet annak a reményének adott hangot, hogy Kárpátalja, amely több különböző etnikum közös szülőföldje, továbbra is megmarad a béke szigetének, ahol a különböző népek és nemzetiségek képviselői kölcsönösen becsülik és tisztelik egymást.

Kárpátinfo.net

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »