Londonban döntenek Szomália sorsáról

A mai napon nyitják meg a Szomália jövőjével foglalkozó nemzetközi konferenciát Londonban, amelynek keretében több mint negyven állam közösen igyekszik majd megoldást találni Szomália stabilizálására. A britek egyre égetőbb problémának tartják a szomáliai kalózok és az al-Shabaab jelentette kettős kockázatot a régióban és nemzetközi szinten is, sőt saját nemzetbiztonsági érdekeik védelmében az esetleges légi csapások útján való fellépéstől sem zárkóznának el.

Az elmúlt hónapokban egyre nőtt a brit kormányzat aggodalma a szomáliai események miatt. Mind a vörös-tengeri kalózkodás, mind a szélsőséges iszlamista katonai szervezet, az al-Shabaab tevékenysége fontos napirendi pont a brit Nemzetbiztonsági Tanács előtt, – számolt be róla a Guardian.

Az al-Kaida és a szomáliai lázadók együttműködésének hivatalossá tételét valós biztonsági kockázatként értékelték, aminek következményeként azzal számolnak, hogy a szomáliai származású brit fiatalok egyre jobban felfigyelnek az iszlamista milícia propagandájára, amely a nemzetközi dzsihád immár hivatalos résztvevőjeként globális fellépésre ösztönözheti híveit. A korábbi években is mintegy 200 külföldi, köztük 40 brit állampolgár vett részt a szomáliai lázadók vezette kiképzéseken, és brit hivatalos körök attól tartanak, idő kérdése csupán, mikor követnek el terrorcselekményt saját hazájukkal szemben.

Az Egyesült Királyság mellett az Egyesült Államok és több uniós ország is a légicsapás lehetősége felé orientálódik. Az elmúlt években több nemzetközi szintű forgatókönyv is született, amelyekben katonai akciók útján tervezték meg az egyre aggasztóbb méreteket öltő kalózkodás visszaszorítását. A civil áldozatoktól való félelem miatt azonban a britek részéről mindeddig hiányzott a politikai szándék a katonai stratégák támogatta keményebb felllépés mögül. Ez most úgy tűnik, változóban van. A katonai művelet valószínűsíthetően brit, holland, francia és amerikai támogatással kerülne lebonyolításra, olyan logisztikailag kulcsfontosságú helyszínek ellen, ahol kalózok és lázadók egyaránt jelen vannak, közös célpontot képezve. A szomáliai miniszterelnök, Abdiweli Mohamed Ali mindenesetre üdvözölte a célzott légicsapások ötletét, feltéve, hogy civileknek nem esik bántódása.

Mindeközben a határ mellett, illetve a határon átnyúló erőszakos akciók és emberrablások növekvő gyakorisága miatt az etióp és a kenyai hadsereg által indított offenzívák továbbra is folyamatban vannak. A szomáliai katonákat támogató etióp tankok lépésről lépésre, városról városra szorítják vissza a lázadókat: legutóbb a stratégiai fontosságú, az átmeneti kormány egykori székhelyeként is üzemelő Baidoa városát vették be ellenállás nélkül.

A külső katonai beavatkozás mellett égető szükség lenne a jelenleg enyhén szólva is gyenge biztonsági helyzet megerősítésére a fővárosban. Bár az al-Shabaabot sikerült az Afrikai Unió csapatainak és a szomáliai kormányerőknek kiszorítani Mogadishuból, de a szervezet által folytatott gerillahadviselés miatt szükség lenne a rend hatékonyabb stabilizálására. A cél érdekében az ENSZ Biztonsági Tanácsa a napokban megegyezett az országban állomásozó AMISOM békefenntartó egységek létszámának emeléséről (12 ezer főről 17731 főre növelve azt), azzal a céllal, hogy a szomáliai földön harcoló kenyai egységek egy részét ezáltal integrálják a kéksisakosok közé.

Komoly várakozásokkal indították el tehát a mai napon a nemzetközi párbeszédet Londonban. A konferencián, amelyen az ENSZ főtitkára, Ban Ki-mún is tiszteletét teszi, hatékony és tényleges megoldási tervekkel, valamint a hozzájuk rendelt eszközökkel hosszútávon kívánnak megoldást találni az ország stabilitásának kérdésére. Feladatként jelölték meg egy Stabilitási Alap létrehozását nemzetközi forrásokból, amelyet többek között a kórházak és iskolák újraindítására, az ivóvízzel való ellátottság biztosításának költségeire, valamint a leginkább rászoruló régiók megsegítésére fordítanának. Mindemellett komoly pénzügyi segítség felajánlására készül az Egyesült Királyság a Szomáliával szomszédos államokba, Kenyába és Etiópiába menekült szomáliaiak életkörülményeinek javítására.

Meleg Veronika

Friss hírek