Szakadhat az Egységes Oroszország

Az Egységes Oroszország párt lehetséges széteséséről vagy átalakulásáról egyre több szóbeszéd lát napvilágot az orosz sajtóban. A decemberi Duma-választásokon súlyos veszteségeket elszenvedő, de még mindig majdnem 50 százalékot elértő kormánypárton belül mindenképpen változások lesznek: az arculat- és vezetőcserén túl akár a feloszlatás és újjáalakítás lehetősége is felmerült.

Az Egységes Oroszország vezetésében komoly viták kezdődtek a párt jövőjével kapcsolatban, adta hírül az Izvesztyija a párthoz közel álló, meg nem nevezett forrásokra hivatkozva. A Bloomberg hírügynökség honlapján megjelent, az Egységes Oroszország jövőjével foglalkozó cikk felveti, hogy Vlagyimir Putyin akár a párt feloszlatásáig is elmehet, hogy annak helyén egy új, tiszta lapokkal induló pártot hozzon létre. Korábban csak a párt egyes vitaklubjainak szintjén beszéltek a változtatások szükségességéről, a felső szinteken mindezidáig visszautasították ennek gondolatát is.

Az Egységes Oroszország pártot Putyin hozta létre 2001-ben, s ez azóta Oroszország vezető politikai pártja. A tavaly decemberi Duma-választásokon azonban a korábbiakhoz képest a szavazatok 15 százalékát elveszítve, 77 hellyel kevesebbet tudott csak megszerezni a parlamentben a párt.  A népszerűségvesztés okát Putyin február hetedikén tartott támogatói nagygyűlésen elmondott beszédében abban jelölte meg, hogy a párt nem volt képes helyi szinten választ adni a méltánytalanságokra.  Az Egyesült Oroszország neve ma a korrupcióval és a politikai stagnálással kapcsolódik össze, jól jelzi ezt a hangulatot az Alekszander Navalnij korrupcióellenes blogger által meghonosított kifejezés: „csalók és tolvajok pártja”. A pártról kialakult negatív képen a decemberi állítólagos választási csalások pedig csak tovább rontottak.

Nem meglepő tehát, hogy a március negyediki elnökválasztással egy időben tartott moszkvai helyhatósági választásokra az Egységes Oroszország párt összes, 125 indulója független jelöltként regisztráltatta magát a Moszkvai Választási Bizottságnál –írja a Russian Profile elemzése. Borisz Grizlov, a párt legfelsőbb tanácsának elnöke ezt azzal magyarázta, hogy senkit sem szerettek volna kizárni az indulók sorából, azért döntöttek úgy, hogy mindenki függetlenként induljon.

Putyin és a párttagok ilyetén elhatárolódása a párttól mindennél erősebben mutatja az Egységes Oroszország válságát. Andrej Iszajev, a párt elnökségének első főtitkár-helyettese arról beszélt az Izvesztyijának, hogy a különböző vitaklubok a párt ez évi kongresszusáig reformterveket készítenek az Egységes Oroszország programjára és statútumára vonatkozóan, s így már rövid időn belül változások várhatóak a pártban. A párt egyelőre csak kozmetikai intézkedésekre korlátozza a belső reformot: tervben van iránymutatások egy csokrának kidolgozása, melyhez a párt összes tagjának alkalmazkodnia kellene. Az Egységes Oroszország tagjaitól ezentúl fokozottan elvárnák a társadalmi aktivitást, többek között a közösségi oldalakon vagy a Twitteren való rendszeres kommunikációt a választókkal. Azt azonban, hogy mi lesz a párt további sorsa, még a legfelsőbb körökben sem tudják, de mára már ezen a szinten is felismerték a változások szükségességét. A március negyedike utáni lehetséges lépéseket ki-ki vérmérséklete és reformhajlama szerint írja le. 

A legradikálisabb forgatókönyvről egy, a neve elhallgatását kérő párttag az Izvesztyijának úgy nyilatkozott, hogy az bár még nem is olyan régen teljesen elrugaszkodottnak lett volna mondható, ma már teljes komolysággal beszélnek róla a vezetésben. Ez az Egységes Oroszország teljes likvidációja lenne, melynek helyén több új politikai erő jöhet létre – a párton belül jelenleg is létező csoportosulások mintájára, s itt, mint az új konstrukció lehetséges bázisa, a Putyint támogató Nemzeti Front is felmerülhet.

A második változat szerint a párt formálisan megmaradna, de a Dumában ideológiai frakciók -mint liberális, szociális és hazafias csoportosulások- szerint szétválna, s ily módon is képes lenne reagálni a megváltozott társadalmi hangulatra. Ezt a lehetőséget, Jurij Suvalov, az Egységes Oroszország párt elnökségének helyettes titkára már januárban felvetette. Ötletét ekkor nem fogadták el, azonban mostanra a helyzet megváltozott – írja az Izvesztyija.

Ha a fentiek nem is, de az elnökválasztás után az Egységes Oroszország megnevezés eltűnése, s pár vezető lecserélése mindenképpen bekövetkezhet – mondta Olga Kristanovszkaja szociológus, a párt liberális frakciójának vezetője. A párt így önmagában nem változna, egységes maradhatna. Ki kell lépni ebből a kocsonyás állapotból, ahol sem Putyin, a párt vezetője, aki még csak nem is párttag, sem Medvegyev, a párt listavezetője, sem pedig Grizlov, a párt legfelsőbb tanácsának elnöke sem mondható egyértelműen a párt fejének – részletezte Kristanovszkaja. 

A politikusnő szerint a párt új vezetőjének címére az utóbbi időben színes parlamenti fellépéseiről híres Vorobjov sikerrel pályázhatna. Andrej Vorobjov, az Egységes Oroszország párt Központi Végrehajtó Bizottságának karizmatikus vezetője volt, azonban február 11-én lemondott. Twitteren keresztül bejelentett döntésének okát abban nevezte meg, hogy a december óta megélénkült parlamenti vitákra szeretne koncentrálni, írta a Lenta.ru. 

Vorobjov nyilatkozatában tagadta, hogy a párton belül alacsony morál uralkodna, s ugyanígy elvetette a párt szétesésének lehetőségét is. A párt azon dolgozik, hogy megerősítse pozícióit, s ehhez új utakra, s akár névváltoztatásra is szüksége lehet. Az átnevezés lehetőségét Vlagyimir Ilnyickij, az Egységes Oroszország központi bizottságának helyettes vezetője az Izvesztyijában megjelentetett cikkében nem utasította el, megerősítve, hogy a pártnak új arcokra, modernizációra van szüksége: egy széles polgári koalíciónak kell létrejönnie.

Mások azonban az imázsváltás felmerülését is tagadják. Dmitrij Peszkov, Putyin szóvivője a Bloomberg hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy még sosem hallott az Egyesült Oroszország lehetséges átnevezésének ötletéről vagy a szétválás lehetőségéről, s a news.ru által megkérdezett képviselők is hasonlókat állítottak.. „Mindenki elmondhatja a véleményét, de az nem jelenti azt, hogy azzal a többség egyetértene.”- írta a párt honlapján Szergej Zseleznyak, az Egységes Oroszország parlamenti képviselője.

Dancsecs Réka

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »