Optimisták a fiatalok, bár ők a válság vesztesei

Az amerikaiak 82 százaléka szerint ma nehezebb a fiataloknak munkát találni, több mint 70 százalék szerint pedig takarékoskodni és az iskoláikat fizetni is – derül ki a Pew Research Center kutatásából. A fiatalok nagyjából fele gondolja úgy, hogy az ő korosztályát sújtja a leginkább a recesszió, ami hatással van az olyan nagykorúvá váláshoz kötődő döntéseikre is, mint a házasság, a gyermekvállalás, a párkapcsolat és a továbbtanulás. Ma a 16 év feletti gyermeket nevelő szülőknek már csak kétharmada vélekedik úgy, hogy gyermekének 22 éves korára anyagilag függetlenné kellene válnia, míg ez az arány 1993-ban még 80 százalék volt. A felmérés ennek fényében megállapítja, hogy a válság hozzájárulhat a felnőttkor kezdetével kapcsolatos társadalmi nézetek megváltozásához is.

A 18-25 év közötti amerikai fiatalok körében ijesztően magas, 16,3 százalékos a munkanélküliség, ami duplája az átlagnak és 1948 óta nem járt ilyen magaslatokban. De a 24-29 évesek között is 10 százalék fölötti. Ez alapján valóban a fiatalok tűnnek a jelenlegi gazdasági helyzet veszteseinek, ennek ellenére a felmérés azt mutatja, hogy optimistán tekintenek a jövőbe. Ugyan a 18 és 34 év közöttiek csupán 31 százaléka válaszolta, hogy jelenleg elegendő pénzt keres a kívánt életformájának fenntartásához, 57 százalékuk azonban bízik benne, hogy a jövőben fog tudni ehhez elegendőt keresni. Tíz fiatalból kilenc állítja, hogy később biztosan lesz munkája és csak nagyon kevesen (9%) aggódnak a miatt, hogy nem fogják tudni megvalósítani céljaikat.

Pulay Kristóf

Friss hírek

Meglepetést okozott a francia előválasztás

Valérie Pécresse, a Párizs körüli Ile-de-France régió elnöke és Eric Ciotti dél-franciaországi képviselő jutott tovább csütörtökön a francia jobbközép Köztársaságiak (LR) államfőjelölt-választó szavazásának második fordulójába; előbbi a párt liberálisabb szárnyához, míg az utóbbi a legjobboldalibb, bevándorlásellenes szárnyához tartozik.

Read More »

Különmegbízottat nevezett ki a Nyugat-Balkánra Boris Johnson

Boris Johnson brit miniszterelnök kinevezett egy nyugat-balkáni ügyekért felelős különmegbízottat annak jeléül, hogy az Egyesült Királyság elkötelezett a régió stabilitása és prosperitása iránt. A nyugat-balkáni politikai helyzetet a NATO külügyminisztereinek rigai találkozóján, valamint a G7 külügyminiszterek liverpooli találkozóján is megvitatják majd.

Read More »

Leave a Reply