Három év börtön egy fényképért?

A kanadai kormány sürgeti a bíróságokat, hogy alkalmazzák a kötelező minimum börtönbüntetés kiszabását a fegyveres, kábítószeres és gyermekek elleni szexuális bűncselekmények esetében. Egy ontariói bíró azonban a héten visszautasította, hogy három év letöltendő büntetést szabjon ki egy büntetlen előéletű férfinek, aki illegálisan birtokolt fegyverrel készített fényképeket magáról.

Stephen Harper kormányfő szerint, ha a bíróságok nem mutatnak kellő szigort, a kormány feladata, hogy megalkossa a törvényeket, amelyek megfelelő mértékben büntetik a fent felsorolt bűntényeket. Ez az eljárás azonban sértheti a bírók döntési szabadságát, és az ellenzéki liberális pártvezető szerint a kérdés a Legfelső Bíróságnál fog eldőlni. Meg kell vizsgálni, hogy a kötelező börtönbüntetések kiszabása minden esetben összeegyeztethető-e az alkotmánnyal és az állampolgári jogokkal.

Ontario tartomány szintén liberális párti első minisztere ellenben támogatja a szigorúbb törvénykezést, és szerinte fontos, hogy az emberek érezzék, az állam komolyan veszi a fegyveres bűnözést, és mindent megtesz a jobb közbiztonságért. Amire azonban a törvény ellenzői felhívták a figyelmet, az a kanadai őslakosok már eddig is jellemző felülreprezentáltsága a bűnözési statisztikákban, amelyet csak súlyosbíthat az előírt minimális büntetés gyakorlata. A felmérések azt bizonyítják, hogy a súlyos börtönbüntetések helyett a normális életbe való visszatalálást segítő programok csökkentik hatékonyabban a bűnözést.

Zádorvölgyi Zita

Friss hírek