Nem akarnak demokráciát a líbiaiak

Moammer Kadhafi négy évtizedes uralma után sem akarnak demokráciát a líbiaiak egy friss kutatás szerint. A többség egy erőskezű vezető vagy vezetői csoport irányítását reméli.

Bengázi szakértők és a University of Oxford kutatói által végzett kutatás szerint a líbiaiaknak nincs pontos képük arról, hogyan működik a demokrácia. A mintegy kétezer válaszadó részvételével készült vizsgálat szerint ugyanis a líbiaiak 69 százaléka fontosnak tartja, hogy a népnek legyen beleszólása az ország ügyeibe, ugyanakkor megosztottak azt illetően, az állam vezetése milyen legyen. A többség (40%) egy erőskezű vezető vagy vezetői csoport kezébe tenné a hatalmat, míg a megkérdezettek harmada kívánja, hogy demokratikusan működő kormány vezesse az országot.

A kutatás arra is kitért, a megkérdezettek 16 százaléka lenne hajlandó ismét az utcára vonulni és fegyvert ragadni, hogy az ország fejlődési irányán változtasson. Ez Líbia teljes lakosságára vetítve azt jelenti, hogy összesen 630 ezer ember lenne hajlandó harcolni meggyőződéséért szemben a Kadhafi ellen felkelők becsült 280 ezres létszámával.

A University of Oxford kutatást értékelő szakértője szerint felmérésük egy bizonytalan jövőjű, a múlt hagyományaihoz ragaszkodó, de optimista képet fest Líbiáról. A válaszadók kétharmada ugyanis hisz abban, hogy a Kadhafi-rezsim megdöntésének köszönhetően az elkövetkező egy évben jó irányba fog változni az életük.

Kitekintő / ELTE TÁTK hírlevél

Friss hírek