170 milliárd dollárba kerülnek Putyin választási ígéretei

A Központi Bank makro-ökonómiai szakértőinek jelentései alapján Vlagyimir Putyin, orosz kormányfő elnöki székért folytatott kampányában a szociális kiadások tervezett összege legalább 5100 milliárd rubelbe, azaz közel 170 milliárd dollárba fog kerülni az ország költségvetésének – írta a Ria hírügynökség.

Az elnökjelölt szociális kampányígéreteinek listája széles, mely magában foglalja többek között az egészségügyi dolgozók, iskolai pedagógusok, valamint a főiskolai és egyetemi professzorok béremelését, ami egyben a legnagyobb, közel 117 milliárd dolláros kiadást jelent a következő hat évben. Putyin tervei között szerepel  továbbá a gyermekek illetve diákok nagyobb mértékű támogatása, valamint olyan pénzügyi alap létrehozása, mely a háborús veteránok megélhetését biztosítaná. Ugyanakkor több közülük, mint az alkoholizmus megfékezése Oroszországban, meghatározhatatlan a költségvetési előirányzatok számára, ezért pontos adatokkal nem lehet kalkulálni. 

A tervezett kiadás – mely csak növekedni fog az elkövetkezendő hat évben – mégis „szerénynek” mondható, összehasonlítva a kormány más, pénzügyi terveivel, melyek között szerepel például 20 ezer milliárd rubel elkülönítése a hadsereg számára a 2020-ig terjedő időszakra.

Alekszej Kudrin, volt pénzügyminiszter, akit Dmitrij Medvegyev, orosz elnök tavaly menesztett hivatalából, múlt év októberében szintén 20 billió rubelt tartott szükségesnek elkülöníteni valamennyi bér kifizetéséhez.

Vlagyimir Putyin kampányígéreteit több közgazdász és politikai elemző összességében populistának nevezte, melyek a jelenlegi gazdasági helyzetben nem reálisak – adta hírül a The Moscow News. Egyes gazdasági szakértők szerint egy ekkora kiadás 0,5-1,5 százalékos deficitet eredményezhet az orosz költségvetésben, főleg, ha az olaj hordónkénti világpiaci ára a tavalyi 109 dollárról 95 dollár alá esik, míg mások szerint a kiesés akár a 3 százalékot is elérheti.

Az orosz elnökválasztást március 4-én tartják, amelyeken Putyin mellett még négy másik jelölt száll harcba az elnöki székért, ám legnagyobb esélyesnek a jelenlegi kormányfő számít.

Jacsó Andrea

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »