Mi lesz veled, Jemen?

Ahogy közeledik a február 21-i választás, egyre romlik a helyzet Jemenben. Délen a szeparatista mozgalmak radikálisabb eszközökhöz nyúlnak, az északiak továbbra is a választás teljes megakadályozását tűzik zászlajukra. Eközben a szegénység és az éhínség is fokozódik az országban: az ENSZ Világélelmezési Programja (UN World Food Programme) szerint Jemen a bizonytalan élelmiszerellátású országok listáján jelenleg a 11. helyen áll.

Vasárnap a déli szeparatista mozgalom tagjai felgyújtottak egy sátortábort Ádenben, amely a kormányellenes tüntetőknek szolgált otthonául. Szemtanúk szerint közel száz sátor vált a lángok martalékaivá, és bár tíz ember megsebesült, halálesetről eddig nem számoltak be. Habár a két csoport 2011 elején, a tüntetések kezdetekor közösen lépett fel a 33 éves uralom után megdöntött elnök, Ali Abdullah Száleh ellen, a köztük lévő érdekkülönbségek szakításhoz vezettek. A szeparatisták a korábbi szocialista köztársaságot szeretnék visszaállítani, amely Jemen 1990-es egyesítése előtt a déli területeken, Áden központtal létezett, de attól tartanak, a február végi választás nem hoz számukra kedvező fordulatot.

Az egy éve tartó káosz-közeli állapot során a kormány több, főként déli terület felett vesztette el az uralmát. Akadnak azonban, akik szerint ez a szakadás már jóval korábban bekövetkezett. Egy helyi újságíró úgy nyilatkozott a Gulf News hírügynökségnek, hogy a kormány már 2007 óta nincs jelen a területen, és bár ekkor sokkal erősebb volt, mint ma, a térséget mégsem tudta irányítani. Abyan tartományt szinte teljesen elvesztette az állam, hiszen a terület nagy részét már iszlamista fegyveresek uralják.

A déliek mellett az északi síita lázadók is bojkottálnák a választásokat, a két csoport között azonban jelentős ellentét húzódik. Bár a jelenlegi vezető, Abu Rabu Mansour Hadi, aki egyébként a közelgő választások egyetlen jelöltje, délről származik, a szeparatisták szerint az északiak monopolizálták a hatalmat, emellett pedig erőforrásaikat is elbitorolták. Egy közös nyilatkozat is napvilágot látott három déli mozgalom neve alatt, amely szerint a sátortábor felgyújtása egy északi trükk volt annak érdekében, hogy gyengítsék a szeparatisták függetlenségi kampányát.

Hadi azután vette át az ország vezetését, hogy a korábbi elnök, Száleh, 2011 novemberében aláírta az Öböl-menti Együttműködési Tanács (GCC) rendezési tervét, amelynek értelmében hatalmának átadása esetén felelősségre vonás nélkül távozhat. A volt elnök jelenleg az Egyesült Államokban tartózkodik, ahol orvosi kezelésben részesül a 2011. június 3-án ellene elkövetett merényletben szerzett sérülései miatt. Ígérete szerint még február 21-e előtt hazatér Jemenbe, hogy ő is jelen lehessen a választásokon. Bár a GCC-terv Hadi kezébe adta a végrehajtó hatalmat, ragaszkodik hozzá, hogy pozícióját választáson keresztül legitimálja.

Drónok, hírszerzők, al-Kaida

A Reuters információi szerint déli iszlamista fegyveresek kivégeztek három férfit, akiket azzal vádoltak, hogy olyan információkkal látták el az Egyesült Államokat, amelyeket dróntámadások végrehajtására használtak fel. Az első hírek szerint az Anszár al-Saria (az Iszlám Jog Partizánjai) nevű szervezet tagjai két szaúd-arábiai és egy jemeni férfit végeztek ki, azonban később tagadták, hogy bármelyikük is szaúdi állampolgár lett volna. A kapcsolat mindössze annyi volt, hogy a szomszédos királyság titkosszolgálatának dolgoztak.

Szaúd-Arábia köztudottan az USA egyik közel-keleti szövetségese, így sok terrortámadás célpontja. Mindkét hatalom érdeke, hogy a jemeni helyzet mielőbb megoldódjon, ezért szeretnék, hogy a hónap végi választások a lehető legnagyobb rendben menjenek le. Ha továbbra is instabil marad a helyzet, az zöld utat adhat az al-Kaida jemeni szárnyának megerősödéséhez, ami a megnövekvő terrorfenyegetettség mellett veszélyeztetheti a Vörös-tenger-menti olajszállító utak biztonságát is. A legtöbb helyi al-Kaida vezető egyébként szaúdi származású.

Az USA az elmúlt időszakban több dróntámadást is indított a déli területek ellen, januárban legkevesebb tizenkét ember vesztette életét ilyen akcióban. Így lelte halálát még 2011-ben Anwar al-Awlaki is, az al-Kaida jemeni szárnyának korábbi feje. Ő tervezte ki és hagyta jóvá azt a bombatámadást, amelyet 2009 karácsonyán Omár Faruk Abdulmuttalab próbált elkövetni egy Detroit felé szálló gépen. Mivel az alsónadrágjába szerelt robbanószer nem robbant fel teljesen, az utasok hamar le tudták őt szerelni és átadták a hatóságoknak. Az Egyesült Államok egyébként ezért szorgalmazza az egész testet átvilágító testszkennerek bevezetését a repülőtereken.

Az al-Kaida jelentette fenyegetést a jemeni vezetés is érzékelte: Száleh Husszein al-Zuairi, Abyan tartomány kormányzója összefogásra szólította fel a helyieket, hogy kiűzzék a fegyvereseket a területről.  Emellett visszautasította azokat a médiában korábban felröppent vádakat, amelyek szerint a helyi tanács párbeszédet kezdeményezett volna a fegyveresekkel és az al-Kaidával. „Ezek a bandák nem hisznek a párbeszédben. Ők csak az öldöklésben, a pusztításban, és ártatlan emberek meggyilkolásában hisznek” – nyilatkozta al-Zuairi.

Támadások választási központok ellen

Egy férfi életét vesztette abban a keddi merényletben, amelyet az egyik ádeni választási központ ellen próbált elkövetni. Az ismeretlen támadónak nem sikerült tervét végrehajtania, hiszen a gránát már a kezében felrobban, így rajta kívül senki másnak nem esett baja. Az esetet még vizsgálják, és bár hivatalos forrás nem erősítette meg, a helyiek a déli szeparatistákat teszik felelőssé a történtekért. A merénylet következtében a hatóságok megerősítették a biztonsági intézkedéseket, valamint ellenőrzőpontok felállítását tervezik Áden utcáin. Khaled al-Qadhi, a Legfelsőbb Bizottság választásokért és népszavazásokért felelős vezetője szerint mindenféle kísérlet, amely a választás megzavarását tűzte ki célul, hasztalannak bizonyul majd. Az állami fegyveres erők több mint 80 ezer emberrel fogják biztosítani a zavartalan szavazást a mintegy 32 ezer szavazóhelyiségben. 

Al-Qadhi nyilatkozata azonban nem bizonyult hatásosnak: szerdán újabb atrocitások történtek a déli területeken. Egy férfi Ádenben gránátot dobott az egyik választási bizottságra, ami azonban nem robbant fel, így senki sem sérült meg. Lahj tartományban egy fegyveres támadott meg választási központot, Hutta városában pedig a rendőrök hatástalanítottak egy bombát, amely szintén egy választási központ mellett volt elhelyezve. Egy helyi újságíró szerint a szeparatista mozgalmak ellenőrzőpontokat állítottak fel a déli tartományok útjain, és minden áthaladó autót ellenőriznek. Kétséges, hogy az érintett területeken le tudják-e egyáltalán bonyolítani a közelgő választást.

Az UNICEF humanitárius válságtól tart

Az egy éve tartó politikai zűrzavar a legszegényebb arab országként számon tartott Jement immár a humanitárius katasztrófa szélére sodorta. Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) szerint a 12 millió jemeni gyermek több mint fele, körülbelül 57 százaléka krónikusan alultáplált, ezzel – Afganisztán után – itt a második legmagasabb az alultáplált gyermekek száma. Geert Cappelaere, a szervezet jemeni képviselője szerint 2012-es évben várhatóan 750 ezer gyermeknek kell majd akut alultápláltsággal szembenéznie, akiknek kétharmada nagy eséllyel meghalhat, vagy életen át tartó fizikai és szellemi károsodást szenvedhet.

Jelenleg az ország 28 milliós népességének közel negyede szenved élelmiszer-hiányban, köszönhetően a forradalom miatt radikálisan megugrott munkanélküliségi rátának. Az elmúlt hónapokban az élelmiszerárak jelentősen megemelkedtek, a munkanélküliség pedig a 2010-es 35 százalékról több mint 50 százalékra ugrott. A problémát tovább mélyítette, hogy a legtöbb segélyszervezet, az ország összeomlásától tartva, kénytelen volt elhagyni Jement. A helyiek abban bíznak, hogy a szomszédos olajállamok kormányai megsegítik majd őket, hiszen egy humanitárius katasztrófa rájuk nézve is beláthatatlan következményekkel járhat. Eddig a politikai helyzet miatt nem nyújtottak anyagi segítséget, azonban a jemeniek szerint nem az emberek tehetnek arról, hogy milyen a politika, így nem is őket kell büntetni.

Lorencsics Emese

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »