Japán: Jól fogadta a piac a jegybank döntését

A Japán Nemzeti Bank (BOJ) keddi ülésén meglepő döntést hozott a gazdasági növekedés fokozása érdekében: újabb 28 000 milliárd forintnyi japán jennel bővítette a kormánykötvények vásárlására szolgáló eszközvásárlási programját, míg az irányadó rátát továbbra is 0-0,1% között hagyta – számol be a BBC News.

Maszaaki Sirakava, a jegybank elnökének vezetésével az intézmény tavaly már háromszor élt az alap bővítésével, azonban akkor a jen gyengülése nem történt meg. A keddi döntéssel az államkötvények vásárlására szánt alapban közel 184 134 milliárd forintnyi összeg gyűlt össze. 

A pénzügyi környezet enyhítését célzó rendelkezést ez alkalommal a piac jól fogadta. A jen sokat vesztett értékéből az amerikai dollárhoz képest, így kedd délutánra 77,60 helyett 78,12 jen ért egy dollárt. Ez a lépés az utolsó negyedévben 2,3 százalékkal zsugorodott japán gazdaság számára létfontosságú. Az elsősorban export-orientáltságú ország versenyképességét a kedvezőtlen gazdasági környezet, mint az európai válság okozta export csökkenés, az ellátási láncban gondot okozó thaiföldi áradások és az erős jen jelentősen rontotta.

A kedvező fogadtatás ellenére az elemzők felhívják a figyelmet arra, hogy a hatás nem feltétlenül lesz jelentős. Szerintük a gazdaság intenzív növekedéséhez más befektetők és egyáltalán a gazdaság ösztönzése szükséges. Ehhez azonban a jegybanknak a biztos államkötvények vásárlása helyett kockázatosabb eszközvásárlásokat kellene alkalmaznia.

Sebestyén Dóra

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »