A szociális biztonságot féltik az emberek a leginkább

Az IVO felmérése szerint Szlovákia lakosait leginkább életszínvonaluk és a munkanélküliség aggasztja. Ráadásul mindkét problémát egyre súlyosabbnak látják az évek múltával. A magyarkérdés nem számít annyira fontosnak, mint korábban.

Az IVO összehasonlította, hogy míg saját felmérései szerint a 2010-es választások előtt “mindössze” a megkérdezettek 51 százaléka aggódott életszínvonala miatt, idén januárban ez az arány már 62 százalékra nőtt. A felmérést az intézet a Focus közvélemény-kutató irodával együtt végezte 1076 fős mintán. A képzeletbeli dobogó harmadik helyére az egészségüggyel kapcsolatos problémakör került fel.

Zora Bútorová, az intézet alkalmazottja rámutatott, hogy vannak olyan témák, melyeket az emberek jelenleg kevésbé tartanak fontosnak. Ilyen például a negyedik legfontosabbnak tartott korrupció és klientelizmus, melyet kevesebben tartanak égető problémának, mint korábban. A nyilvánosság szemében a bűnözés súlya is csökkent, húsz százalék helyett 12 százalékra esett a problémát legfontosabbnak tartók száma.

A szociológus elmondása szerint érdekes jelenség, hogy a szlovák-magyar együttélést a választások előtt szinte egyetlen válaszadó sem jelölte meg problémaként, a romák kérdésköre azonban negyven százalékukat is aggasztja.

Az embereket régióktól függően a regionális különbségek is zavarják. Elsősorban Kassa és Eperjes megyében jelentkezett a probléma,  de gyakorlatilag minden megyében úgy vélték, hogy helyzetük romlott az utóbbi időben – sok esetben még a hagyományosan legfejlettebb Pozsonyban is.

Az IVO rámutatott, a megkérdezettek háromnegyede gondolja úgy, hogy Szlovákiában nem jó irányba mennek a dolgok – 2010-ben csak ötven százalékuk vélekedett így. Csökkent az önálló Szlovákia idején végrehajtott vívmányokra büszkék száma, hetven százalékról ötven százalékra.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek

Piaci körkép: tőkét emel a Lufthansa

Megnyugodtak a piacok kedden, a főbb európai tőzsdék elkezdték ledolgozni tegnapi veszteségeiket és 1-1,5% közötti emelkedést mutatnak. A Lufthansa bejelentette, hogy 2,1 milliárd eurós tőkeemelést hajt végre részvénykibocsátás formájában.

Read More »

Repülővel küldik vissza Texasból a haiti migránsokat

Texas állam és Mexikó határán több mint 12 ezer Haitiből érkező menekült zsúfolódott össze egy sátortáborban. A migránsok a Del Rio folyó alacsony vízállását kihasználva próbálnak az Egyesült Államokba jutni, de az amerikai hatóságok hétfőtől Haiti fővárosába, Port-au-Prince-be tartó repülőjáratokkal küldik vissza az embereket.

Read More »

Indul az oltáslottó Romániában

Októbertől a beoltottak számára rendezett nyereményjátékkal próbálják a koronavírus elleni vakcina felvételére ösztönözni a nagyrészt még mindig beoltatlan lakosságot. A román kormány ezen kívül étkezési utalványokat is bevet a cél érdekében, miközben az aktív fertőzöttek száma meredeken emelkedik.

Read More »

Kamatemelést várnak holnap az MNB-től

A Bank of America pénzügyi elemzőstábja hétfői helyzetértékelésében közölte: az MNB-nek a keddi kamatdöntő ülésen még határozott lépéseket kell tennie az eddigi szigorítási intézkedések hatékonyságának erősítésére. Szigorítást vár a Morgan Stanley is.

Read More »