Bizalmat kapott az új román kormány

Bizalmat kapott Mihai Răzvan Ungureanu kormánya, miután a parlament két háza csütörtöki együttes ülésén, az ellenzék távollétében bizalmat szavazott az Emil Boc hétfői lemondása nyomán összeállított kabinetnek-írja a Krónika.

A Külügyi Hírszerző Szolgálat (SIE) éléről szerda este lemondott Ungureanu kormányát 237-en támogatták, ketten ellene voksoltak, így megkapta a szükséges támogatást, hiszen legkevesebb 232 voksra volt szüksége. Ungureanu óvatos bér- és nyugdíjemelést ígér, a korrupcióellenes harcban ugyanakkor továbbra is kiemelt szerepet kap az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) és az Országos Feddhetetlenségi Hatóság (ANI).

Az ülésen összesen 239 honatya vett részt, ebből 237 kormánypárti. A kormányoldalnak jelenleg összesen 242 szenátora és képviselője van, miután Teodora Trandafir kilépett a Demokrata-Liberális Pártból (PDL). A tavaly autóbalesetet szenvedett RMDSZ-es Verestóy Attila azonban még mindig betegszabadságát tölti, a PDL-s William Brânză pedig családi okokból nem tudott jelen lenni, így összesen 240 honatya volt mozgósítható. A kormány minden lehetséges eszközt igénybe vett, hogy a szükséges számú képviselőt és szenátort Bukarestbe juttassa. Mint arról beszámoltunk, az ellenzéki Szociáliberális Unió (USL) pártszövetség múlt héten kezdett parlamenti sztrájkot az előre hozott választások kikényszerítése érdekében, ezért nem vett részt sem a bizalmi szavazáson, sem a miniszterjelöltek szerdai bizottsági meghallgatásán.

A kormányt eddig kívülről támogató nemzeti kisebbségi frakció ugyan kivárt a szavazás napjáig, azonban Nicolae Păun, a kisebbségi frakció tagja déllőtt közölte: feltételekkel ugyan, de támogatják az új kabinetet is. Feltételül a nyugdíjak és a közalkalmazotti bérek májusi emelését valamint a befektetői környezet javítását szabták. Păun leszögezte: ha ez nem történik meg, egy bizalmatlansági indítványt is hajlandóak megszavazni. A kisebbségi képviselők sérelmezték, hogy az előző kormány idején több ízben sem vették figyelembe az álláspontjukat, többek között a holdingtörvény ügyében. A kisebbségi frakció – amely a magyaron kívüli, alanyi jogon egyfős képviseletre jogosult nemzeti közösségek honatyáit tömöríti – 17 tagú.

Béremelést ígért Ungureanu

A félház előtt megtartott bizalmi szavazás előtt az eljárási szabályzatnak megfelelően a kijelölt miniszterelnök ismertette a kormány programját. Mihai Răzavn Ungureanu leszögezte: nem tud irreális ígéreteket tenni, ezért csak óvatos nyugdíj- és béremelést vette számításba, amennyiben a gazdasági helyzet ezt lehetővé teszi. Leszögezte: kiemelt fontosságúnak tartja a gazdasági stabilitás biztosítását és az ország Nemzetközi Valutaalappal, Európai Bizottsággal és Világbankkal szembeni vállalásait.

„Pragmatikus, becsületes és korszerű kormányzást szeretnék, amelyet minden polgár a magáénak érezhet” – jelentette ki Ungureanu. Úgy vélte, eddigi tisztségei – a külügyminiszteri és a hírszerzőfőnöki – kellően felkészítették a kormányfői tisztségre, és kijelentette: nem téveszti szem elől a civil társadalommal folytatott párbeszédet a polgárokat érintő döntésekről. Hozzátette, kormánya folytatja az adócsalás és a korrupció elleni küzdelmet, amelyben az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) és az Országos Feddhetetlenségi Hatóság (ANI) továbbra is kiemelt szerepet kap. Mint arról beszámolunk, az RMDSZ nyomására a kormányprogramba a kisebbségi törvény mihamarabbi elfogadása is bele került, valamint több, a kisebbségeket, illetve a magyar közösséget érintő téma, mint a marosvásárhelyi orvosi egyetem magyar intézeteinek létre hozása, az anyanyelv közigazgatási használatának kibővítése. A koalíciós megállapodásba a levéltári törvény ügye és a visszaszolgáltatási hatóság működésének újraindítása is belekerül.

A kijelölt kormányfő azt is elmondta, hogy az új kormány szeretné visszaszerezni a polgárok pártokba vetett bizalmát, ennek a legmegfelelőbb garanciája pedig a választások időben történő megrendezése. Közölte, szeretné föléleszteni a pártközi párbeszédet az olyan fontos, nemzeti érdeket érintő kérdésekről, mint a schengeni csatlakozás, az EU-pénzügyi szerződés vagy az Európai Bizottság megfigyelési programja, amelyben a román igazságügyi reformot követik nyomon. Ungureanu a felszólalások végén felkérte a PSD-t, hogy vállalja a párbeszédet az országot érintő fontos ügyekben, majd ugyanezt a felkérést az USL másik két tagpártjának is tolmácsolta.

Ponta meglepő békülékenysége

Az ülésen a távol levő USL képviseletében Victor Ponta, a Szociáldemokrata párt (PSD) elnöke szokatlanul békülékeny hangnemben ecsetelte, miért nem vesznek részt az ellenzéki frakciók az ülésen. Ponta egyrészt megjegyezte: a kormányfő nem tekinthető függetlennek, miután politikai kormányt vezet, ugyanakkor elismerően szólt arról, hogy kihagyta az olyan, szerinte „nem kívánatos” személyeket a kabinetből, mint Elena Udrea volt fejlesztési vagy Traian Igaş korábbi belügyminiszter.

A pártelnök közölte, az USL azért nem vett részt a voksoláson, mert néhány új miniszterrel kapcsolatosan fenntartásaik vannak, ugyanakkor túlzónak nevezte azokat a sajtóvéleményeket, amelyek „klónkormánynak”, „tanácsadókormánynak” vagy „másodkézből való kormánynak” minősítették a kabinetet. Ponta felkérte Ungureanut, hogy ne folytassa a Boc-kormány gyakorlatát a parlament megkerülését jelentő kormányzati felelősségvállalás terén. Utalva Ungureanu hírszerzőfőnöki múltjára, megjegyezte: a hírszerzés korábbi tagjainak jogukban áll politikai karriert választani, azzal a feltétellel, hogy nem élnek vissza azokkal az információkkal, amelyekhez hozzáfértek.

Arra kérte a kijelölt kormányfőt, hogy miniszterelnökként viselkedjen, ne pedig Traian Băsescu államfő segédjeként, mivel az államfő miatt veszítette el a külügyminiszteri tisztséget 2007-ben. Ponta arra is ígéretet tett, hogy az USL támogatni fogja az Ungureanu-kormány 15 európai, szociális és korrupcióellenes intézkedését, köztük az uniós pénzügyi szerződést, a schengeni csatlakozást, az igazságügyi megfigyelés beszüntetését, a DNA és az ANI valós függetlenségének megteremtését, az adóhivatal depolitizálását és a közbeszerzési törvény módosítását említette. Ponta azt is kijelentette, hogy az ellenzék visszatér a parlamentbe, ha az ismét normálisan működik majd. Victor Ponta beszédében arra is felszólította Ungureanut, hogy ne hagyja jóvá a marosvásárhelyi orvosi egyetem magyar tagozatának létre hozását – amit ő az egyetem megosztásaként – emlegetett. Mint arról beszámoltunk, a magyar intézetek létre hozásáról a hatályos tanügyi törvény rendelkezik.

A koalíció képviselői felszólalásukban közölték: támogatják a kabinetet. Az RMDSZ vezérszónokaként Cseke Attila szenátor megjegyezte: az RMDSZ érdeke most az előre hozott választás lett volna, felelősségérzete miatt mégis részt vesz az Ungureanu-kormányban. Szerinte az RMDSZ hozzáértő minisztereket delegált a kormányba, akik folytatják az előző kormányban elkezdett munkát. Szerinte a kormányprogram hozzájárulhat a polgárok életminőségének és a kormányzat imázsának javításához.

Krónika

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »