Sokan támogatják a közvetlen elnökválasztást a cseh felsőházban

A szociáldemokraták által kezdeményezett közvetlen elnökválasztásnak több támogatója akadt a szenátusban, mint elsőre gondolták.

A cseh idnes.cz  internetes hírportál már korábban foglalkozott a közvetlen elnökválasztás tervével: január harmadikai cikkükben közöltek egy felmérést, mely szerint csak 36 fő fog biztosan szavazni a tervezet mellett: főleg szociáldemokraták, azonban a szenátus első elnökhelyettese, Přemysl Sobotka szerint a tervezetet az ODS szenátorainak háromötöde is támogatja majd. Érthető így a felsőházi szociáldemokrata klub vezetőjének, Petr Víchának a bizakodása. A korábban említett felmérés szerint még 26 szenátor ingadozik a szavazással kapcsolatban, azonban az is biztos, hogy vannak ellenzői a tervezetnek, a portál szerint 13-an biztosan nemmel fognak szavazni.

Petr Nečas miniszterelnök a háromharmados támogatás miatt még figyelmeztette az ODS által delegált szenátorokat, hogy gondolják meg, hogyan szavaznak majd. A közvetlen elnökválasztás legnagyobb ellenzője, Jiři Oberfalzer szerint a szociáldemokrata javaslat támogatása a koalíciós kormányt alapjaiban rengetné meg. Amennyiben a tervezetet elfogadja a felsőház, a köztársasági elnök kilétéről a cseh szavazók dönthetnek majd. Jelöltek pedig már most vannak: a TOP 09 a külügyminiszter Karel Schwarzenberget indítja a posztért, az ODS egyelőre nem döntött, de két jelölt közül kell választania: vagy Miroslava Němcovát, az alsóház elnökét, vagy Přemysl Sobotkát fogják indítani. A kereszténydemokraták a közvetlen választás esetén Zuzana Roithovát indítanák. Két független jelölt jelezte eddig indulását, akik számára fontos lenne a közvetlen választás, Miloš Zeman és Jan Fischer korábbi miniszterelnökök.

A cseh felsőháznak 81 tagja van: a szociáldemokrata klub 41 képviselőt tudhat magának. Ebből a szavazás napján ketten hivatalos ügy miatt távol lesznek, míg hárman a tervezet ellen fognak voksolni, így szükség lesz mindenképpen az egységre. A felsőházban, hogy egy tervezet érvényes legyen, abszolút többségre van szükség. A mostani vita azért is különösen fontos, mert 2013-ban jár le a második hivatali ideje a jelenlegi köztársasági elnöknek, Václav Klausnak, aki a törvény értelmében harmadjára már nem indulhat a választáson.

Miklós Dániel

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »