Síparadicsom épülhet Hargitafürdőn

Igazi síparadicsom kialakítását tervezi a csíkcsicsói közbirtokosság Hargitafürdőn – a közel 30 millió eurós projekt kivitelezéséhez önkormányzati, állami és magánfinanszírozásokért is lobbiznak. – írja a Krónika. A sípályakomplexum tervezése azok után került napirendre, hogy a csíkcsicsói közbirtokosság új vezetőségének sikerült kiegyezni a csíkszeredai önkormányzattal az eddig vitatott hargitafürdői területek kezeléséről – a hegyi település egy része ugyanis a megyeközponthoz, másik része közigazgatásilag Csíkcsicsóhoz tartozik.

Péter Lukács projektmenedzser a Krónika érdeklődésére elmondta, a sípályakomplexum gondolatát nagyon pozitívan fogadta a csíkszeredai városvezetés is, így nekiláthattak a tervezésnek. „Az elképzelésünk eleinte egy kisebb pályarendszer kialakítása és a meglévő pályák korszerűsítése volt, azonban a tervezők ajánlására végül egy nagyobb sípályakomplexumot terveztünk meg, ami egy 23 kilométeres pályahálózatot, komoly felvonórendszert, hóágyúkat foglalna magába – magyarázta a programfelelős. Péter ugyanakkor rámutatott, a mintegy 70 hektáron elterülő komplexum négy különböző pontján öszszesen öt parkolót alakítanának ki.

A projektfelelős kiemelte, a csíkszeredai önkormányzat pályázatot nyert Hargitafürdő úthálózatának aszfaltozására, illetve parkolók létrehozására, így ennek köszönhetően alakítanák ki az összességében mintegy hétszáz jármű befogadására alkalmas területeket. A projekt összesen 6 felvonót is magában foglal, ebből öt székes felvonó, egy pedig csákányos, illetve egy 8 személy befogadására alkalmas telegondolát is terveznek, ami a biatlonpálya közeléből a Bagolykőhöz vinné az érdeklődőket. A tervezett 25 mozgatható és 38 stabil hóágyúhoz két víztározót is építenének: egy 60 ezer és egy 5 ezer köbmétereset. A jelenleg Hargitafürdőn működő négy sípályával egyetemben a komplexum elkészültével összesen 18 pálya és 7 összekötő terület állna a téli sportok kedvelőinek rendelkezésére.

Péter Lukács elmondta, amennyiben elkészülnek a hatástanulmánynyal, birtokukban lesznek a megfelelő engedélyek, illetve a területrendezés is megoldódik, elképzelhetőnek tartják egy pályázat benyújtását a fejlesztési minisztériumhoz, de ígéretet kaptak támogatásra a csíkszeredai és a Hargita megyei önkormányzattól is. „Közben Csíkcsicsó testvértelepülése lett Zugló, Budapest 14. kerülete, és ők is hajlandóak befektetni” – mutatott rá Péter.

A projekt megálmodói jelenleg az engedélyek beszerzésén fáradoznak, a folyamatot ugyanis akadályozza, hogy egy, a tervben szereplő 20 hektárnyi területet a csíkszeredai önkormányzatnak kisajátítással ki kellene vonnia az erdőalapból. A projektmenedzser azonban bízik abban, hogy az engedélyeztetési folyamat megfelelően fog haladni, akárcsak a területrendezés, és már novemberben hozzáláthatnak a közel 30 millió eurós beruházáshoz.

Krónika.ro

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »