Ezért mondott le a román kormányfő

Románia stabil, és megúszta az összeomlást – mondta Emil Boc hétfő délelőtti sajtótájékoztatóján, majd lemondott. A kormány azért távozik a miniszterelnök indoklása szerint, hogy „csökkentse a politikai és társadalmi feszültséget.”

A kormányfő úgy fogalmazott, tudja, hogy rendkívül nehéz helyzetbe került az ország, de az általa képviselt politikára szükség volt azért, hogy ne váljon súlyosabbá a válság. „A megkezdett úton tovább kell haladni” – zárta beszédét Emil Boc.

Arról, hogy ki lehet az utódja, egyelőre találgatások folynak, a legesélyesebbként egy technokratát vagy Vasile Blagát nevezik meg a PDL-hez közelálló körök. A januári tüntetéseken felmerült Klaus Johannis nagyszebeni polgármester neve is.

Traian Băsescu ma tárgyal az ellenzéki és kormánypártok képviselőivel a következő miniszterelnök személyéről, bár a meghívón lévő napirendi pontok között ez nem szerepelt. Az elnök a múlt héten küldött meghívók szerint a gazdasági és monetáris unióról szóló EU-szerződésről, a pártok közti párbeszédről és a parlament működéséről kíván konzultálni a pártok képviselőivel. A parlamenti pártok jelezték: mindannyian részt vesznek a találkozón.

Sebastian Lăzăroiu volt államelnöki tanácsos korábban úgy nyilatkozott: nemcsak Emil Bocnak, de a teljes kormánynak le kellene mondania, nehéz azonban olyan kompetens embereket találni, akik helyettesíteni tudnák a mostani kabinetet.

Kitekintő / Manna.ro

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »