Zavargások Bamakóban, megbénult a főváros

Csatatérré változott Mali fővárosa, Bamako, miután több százan barikádokat emeltek és gumikat égettek el, tiltakozásul a lázadóknak az ország északi részén tapasztalható előretörése ellen – jelenti a Reuters. A függetlenségért harcoló tuaregek számos északi várost vettek ellenőrzésük alá. A mali nép elégedetlen a hadsereg teljesítményével, ezért vonultak utcára a fővárosban.

A demonstráció azonban hamar erőszakossá vált, amikor a tüntetők néhány csoportja kirakatokat tört be és autógumikat gyújtott fel. A Reuters riportere szerint az utcák kiürültek, a város felett fekete füst látható. Az elégedetlenséget tovább szították azok a helyi riportok, amelyek szerint a nem megfelelően ellátott hadsereg kifogyott a lőszerekből, illetve több katonáját is kivégezték a legutóbbi ütközetekben.

A nyilatkozatháborúban a lázadók elutasították, hogy bármi közük lenne az al-Kaidához, míg az elnök, Amadou Toumani Toure nyugalomra és önmérsékletre kérte a lakosságot. Elmondása szerint a városokat nem elvesztették, egyszerűen csak taktikai kivonulásról van szó, amit a tuaregek kihasználtak.

Szeghalmi Zsolt

Friss hírek