Jubilál a szlovéniai magyar tanszék

Fennállásának 30. évfordulóját ünnepli a maribori egyetem Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéke, a szlovéniai magyarság anyanyelvi továbbtanulását lehetővé tevő egyedüli felsőoktatási intézmény. A jubileumi ünnep kapcsán felmerül a magyarság megmaradásának, túlélésének kérdése is.

A szlovéniai Maribori Egyetem Bölcsészettudományi Kara Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéke a január 25-én rendezett ünnepséget a jubileumi évfordulóra. A rendezvényt a bölcsészkar földszinti előadótermében az egyetem vezetősége, közméltóságok, oktatási partnerintézmények, tanárok, előadók, a tanszék valamikori és mostani hallgatói tisztelték meg jelenlétükkel. Sorra követték egymást az ünnepi beszédek. A köszöntőket előadássorozat követte a kapcsolatok, a múlt és a mai kihívások jegyében, melynek bevezető gondolatait Göncz László, nemzetiségi országgyűlési képviselő adta meg, hangsúlyozva a Magyar Tanszék jelentőségét a nemzetiség számára. A tanszék tevékenységéhez, küldetéséhez, melyet nem lehet mennyiségi mércével mérni, olyan körülményeket kell teremteni, melyek lehetőséget adnak túlélni, fejlődni – emelte ki.

Az ünnepi rendezvény folytatásában a tanszék jövőjéről, lehetőségeiről folytattak kötetlen beszélgetést a tanárok. Dr. Kolláth Anna értékelte a magyar tanszék helyzetét. Mint elmondta a legnagyobb probléma a alacsony hallgatói létszám, hiszen jelenleg nincs első évfolyama a magyar szaknak és „csak” egy hallgató jár a magyar–szlovén fordítói programra. Bár mind az egyetem, mind a kar tisztában van a tanszék különleges státuszával, így erre az évre is sikerült megkapniuk a szükséges támogatást. A jövőkép pedig a megmaradás, a túlélés: minél több hallgató megnyerése a cél, a kiváló minőségű oktatómunka, tudományos kutatás a régi és új, a nemzetközi és szlovén projektekben, illetve a megszerzett tudás és tapasztalat beépítése az egyetemi oktatásba. Új programokat is indítanak, hiszen szükség van az általános hungarisztikai alapszakos programra, amelyhez nem kell magyar előtudás, hiszen nulláról indulnának az ide jelentkezők.

Népújság

Friss hírek