Egy volt náci tiszt miatt kerülhet rács mögé két holland riporter

Szerte a világon nagy feltűnést keltett, mikor a Waffen-SS egykori tagja, a háborús bűnökért elítélt Heinrich Boere feljelentést tett két holland riporter ellen, amiért azok rejtett kamerával rögzítették beszélgetésüket. A per február 9-én veszi kezdetét.

Boere évtizedeken át az egyik legkeresettebb holland háborús bűnös volt, bíróság elé azonban csak a közelmúltban került, majd 2010-ben életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. A jövő hét folyamán viszont károsultként jelenhet meg a bíróság előtt: a per vádlottai két televíziós riporter, akik a vád szerint megsértették Boere magánszféráját.

Az Een vandaag nevű holland magazin riporterei másfél évvel ezelőtt meglátogatták a Waffen-SS egykori tagját egy Aachenhez közeli idősek otthonában, a beszélgetést pedig rejtett kamerával rögzítették. Boere egy idő után észrevette a kamerát, a holland akcentussal beszélő vendégeit elzavarta, és nem sokkal később feljelentést tett ellenük. A német jog szerint ugyanis rejtett kamerás felvételek készítése szigorúan tilos.

Heinrich Boere Hollandia 1944-es német megszállása idején bizonyíthatóan három civilt gyilkolt meg bestiális módon. Egyszerre volt a Waffen-SS, a holland nemzetiszocialista mozgalom (NSB) és annak fegyveres alakulatának, a Landwachtnak a tagja. 1949-ben, Amszterdamban halálra ítélték, később ezt azonban életfogytiglanra változtatták, ő azonban már 1947-ben megszökött. Sikerült átjutnia a holland-NSZK-határon, ahol évtizedekig észrevétlen maradt. Csupán 2010 végén, több mint 66 évvel tettei után, szabta ki rá a német szövetségi állami bíróság a legsúlyosabb ítéletet, az életfogytiglani börtönbüntetést.

Nevéhez évtizedek óta példátlan jogi huzavona kapcsolódik Hollandia és Németország között. Az 1980-as évektől a hollandok követelték nyugati szomszédjuktól a férfi kiadatását, azonban egy jogi kiskapu révén ezt nem sikerült elérniük. A németek az úgynevezett „Führer-rendeletre” hivatkoztak, amelyet Adolf Hitler személyesen hozott meg. Az 1943-as törvény garantálta, hogy a Hitlerre felesküdött katonák, akik egyben a Waffen-SS tagjai voltak, automatikusan német állampolgársághoz jutottak. Emiatt Boere állampolgársága tisztázatlan volt, és az NSZK saját állampolgárának kiadását  minden további nélkül megtagadhatta.

A német Focus magazin szerint a holland riporterek feljelentéséről a The Guardian című brit lap is beszámolt, továbbá nagy felháborodást váltott ki Izraelben, Franciaországban, Lengyelországban, Ázsia különböző államaiban és az Egyesült Államokban is.

A holland parlament gyakorlatilag egységesen kelt a két riporter védelmére. Ard van der Steuer, a jobboldali liberális VVD képviselője felháborodását fejezte ki a német hatóságok magatartása miatt. Szerinte nevetséges, hogy egy náci háborús bűnöst évtizedekig nem állítottak bíróság elé, ugyanakkor a két holland fiatalember szabályszegésére azonnal lecsaptak.

Az egyik vádlott, Jelle Visser úgy nyilatkozott: „Az, hogy nagy összegű pénzbüntetést fizessünk, kizárt dolog – akkor inkább börtönbe vonulunk önként.” Kollégájával, Jan Ponsennel február 9-én Eschweilerben, egy Aachen melletti kisváros bírósága előtt kell megjelenniük. A büntető törvénykönyv alapján a két riporterre akár három év börtönt is kiszabható.

Hevő Péter

Friss hírek