Állami pénzen kampányol a Híd?

Miroslav Jureňa volt földművelésügyi miniszter, az SNS képviselőjelöltje szerint a Híd a Környezetvédelmi Alap pénzén csinál választási kampányt magának. A minisztérium cáfolja a vádakat.Elmondása szerint a környezetvédelmi minisztérium pályázatot írt ki árvízvédelmi hozzájárulásra az alföldi települések számára. „Egy erdőháti település nem adhat be pályázatot, mert van egy dombja, de egy Dunaszerdahely melletti falu pályázhat” – mondta Jureňa szerdai sajtótájékoztatóján.

A hídas polgármesterek az SNS-es politikus szerint ráadásul konkrét instrukciókat kaptak arra, hogyan töltsék ki a pályázatot, s hogyan szerezzék meg a körülbelül 20 ezer eurós összeget. 

„Egyszerűen felszabadítanak egy összeget a Környezetvédelmi Alap révén, kiokosítják a polgármester urakat – a Híd jelöltjeit, – hogyan töltsék ki a kérvényt, beadják azokat, a községek kapnak 20 ezer eurót, és már dolgozhatnak is a választási kampányon” – folytatta Jureňa.

Konkrét adatokkal nem tudott szolgálni, elmondása szerint ezeket egyszerűen képtelenség kideríteni. „Megpróbáltuk kideríteni, mennyi pénzt szánnak erre az intézkedésre. Aki a telefonokat intézi a minisztériumban, ezt egyszerűen nem árulja el” – mondta a volt miniszter.

Hangsúlyozta továbbá: a Környezetvédelmi Alaphoz rendszerint az ősz folyamán adják be a kérvényeket. „A Híd új időpontokat vezetett be: a januárt és a februárt” – zárta Jureňa.

A minisztérium cáfolja a vádakat

„Elöljáróban leszögeznénk: a Környezetvédelmi Alap semmilyen forrásokat nem használt fel egyetlen párt politikai kampányára sem. Az ilyen tartalmú állítások szemenszedett hazugságok” – áll a minisztérium válaszközleményében. Eszerint a Környezetvédelmi Alap felmérést kezdeményezett volna azzal kapcsolatban, hogy a környezetvédelem területén hol s mennyire fontosak a közvetlen találkozások lakossági vagy civil szervezeti fórumokon. Az Alap vezetése elképzelést még az elején elutasította, ilyetén jellegű tevékenységre egy centet sem költött el. 

„A Környezetvédelmi Alap új felhívást tett közzé az alföldi jellegű területek árvízvédelmi munkálataival kapcsolatban, ami a kormányhivatal hegyvidékekre vonatkozó, hasonló típuső program kiegészítése. Ha az Alapot támadó nyilatkozó szakértőnek tartja magát az adott területen tudhatná, hogy a Környezetvédelmi Alapról szóló jogszabály 2011-ben módosult, aminek alapján az Alap igenis meghirdethet új programokat és azok pontos specifikációja során jelentkezési határidőket is módosíthat”  – állítja a tárca.

Nagy József miniszter politikus, s mint politikus a lakossági fórumokon egyrészt figyelemmel hallgatja a választók felvetéseit, s mint a szaktárca vezetője sok kérdést megválaszolni is képes, tanácsokkal szolgálhat a felmerülő kérdések megoldására. „Nagyon örülök, hogy egyetlen nagy bűnöm a lakosságnak való segítségnyájtás szándéka,” nyilatkozta a miniszter. A Környezetvédelmi Alap vezetése kijelenti, hogy az új árvízvédelmi program minden alföldi típuső tájra vonatkozik, így az árvizek által sújtott Erdőhátra (Záhorie) is – zárul a minisztérium sajtóközleménye.

Nem ez az első eset, hogy a környezetvédelmi tárca miniszterét a Híd polgármestereinek nyújtott előnyökkel vádolják a tárca tevékenysége kapcsán. Az MKP egyik korábbi elemzésében rámutatott, hogy a Hídhoz kötődő települések kiugróan jó eredményeket értek el a környezetvédelmi pályázatok elbírálásánál. Nagy akkor szándékosan rossz pályázatok benyújtásával vádolta az MKP-t, véleménye szerint csak azért tett meg mindent, hogy a Híd nyertes polgármesterei a mindenki számára elérhető pályázati információkhoz jussanak hozzá.

Bumm.sk

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »