Kitiltotta az al-Shabab a Vöröskeresztet

Több százezer embernek kell nélkülöznie az élelmiszersegélyeket Szomáliában, miután az al-Shabab kitiltotta az általa uralt területekről a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságát (ICRC). Az iszlamista szervezet azzal vádolja az ICRC-t, hogy lejárt szavatosságú élelmiszert szállított a térségbe. A segélyek körülbelül 70 százalékát emberi fogyasztásra alkalmatlannak minősítették, s mintegy kétezer tonna élelmiszert égettek el nyilvánosan, melyről a Twitteren is beszámoltak.

A segélyszervezet januárban kénytelen volt felfüggeszteni az élelmiszerek kiosztását, miután lázadók tartóztatták fel a szállítmányokat. Az intézkedés ekkor több mint egymillió embert érintett az ország déli és középső területein. Az al-Shabab mostani döntése még nagyobb csapást jelent a térségre, hiszen a Vöröskereszt egyike volt azon kevés nemzetközi szervezetnek, amely még folytathatta tevékenységét 16 segélyszervezet novemberi kitiltása után.

A segélyszállítmányokra égető szüksége lenne Szomáliának, hiszen az országot sújtó éhínség miatt a világ legsúlyosabb humanitárius katasztrófája zajlik a térségben. A segíteni vágyók azonban nincsenek könnyű helyzetben, mivel a külföldi támogatást ellenző milicisták folyamatosan támadásokat intéznek ellenük.

Dallos Sára

Friss hírek